Postup řezu se liší v závislosti na tom, zda máme keř, nebo stromek. Záleží také na věku rostliny. V tomto článku se podrobně podíváme na správný postup řezu angreštu, abyste mohli užít plody této výjimečné rostliny co nejdéle.
Podívejte se na video a už nikdy neuděláte v řezání angreštu chybu:
Jak řezat keřový angrešt
Pokud máte keřový angrešt, po výsadbě v prvním roce zkrátíme výhony na dva až tři pupeny a slabé výhony odstraníme úplně. V druhém roce si necháme čtyři až šest nejsilnějších výhonů, které zkrátíme zhruba o třetinu. Ve třetím roce se nejdelší větve zkrátí na deset až dvanáct oček a boční větve na tři až pět oček. Také se zvýší počet základních větví na osm až dvanáct.
Jak řezat stromkový angrešt
Pokud máte stromkový angrešt, po výsadbě v prvním roce zkrátíme výhony na tři až čtyři očka. Ve druhém roce vybereme pět až sedm základních větví a zkrátíme je o 1/3. V následujících letech stromku odstraňujeme výhony vyrůstající ze středu korunky a zároveň větévky, které stromek příliš zahušťují. Základní větve ponecháme na délku osmi až deseti oček a boční na dvě až čtyři. Tento zmlazovací řez provádíme až po čtyřech nebo šesti letech a také odstraňujeme výhonky vyrůstající z podnože.
Zdroj: https://zahradnictvi-spomysl.cz, ireceptar, izahradkar