Drápy je nutné zkracovat alespoň jednou za měsíc. Snížíte tím riziko toho, že si pes drápek zatrhne nebo mu zaroste.

Neexperimentujte, nechte si poradit

Pokud jste psovi drápky nikdy nestříhali, doporučujeme navštívit veterináře nebo se poradit se zkušeným chovatelem. Psi mají v drápech totiž cévy a špatné zastřihnutí může vést k jejich poškození. Pes pak krvácí a stříhání se pro něj stává bolestivou zkušeností. Příště už ho ke stříhání tedy nepřemluvíte tak snadno.

Pokud už ke krvácení dojde, zastavte ho jádrovým mýdlem a vatou.

Naopak zkušený odborník vám může poradit a ukázat, kde a jak drápky přesně zastřihnout. I poté postupujte opatrně, zastřihujte po malých kouscích nebo klidně zkracujte jen pilníkem.

Čím drápky stříhat? Toť otázka

V podstatě ale záleží na vás. Základem jsou ostré kleštičky. Čím více jsou ostré, tím je stříhání pohodlnější. Existuje dokonce mnoho kleštiček, které jsou na stříhání psích drápků přímo určené. Najdete je ve zverimexu nebo na internetu. Obecně se doporučují ale kleště gilotinové, které drápek čistě uříznou a nijak nedrtí rohovinu okolo.

Pár zásad ke stříhání závěrem

Stříhání je pro psa stres! Mějte to na paměti a přistupujte k němu opatrně. Držte psa pevně, hlavně jeho drápky, aby se při ustřihnutí nijak nepohnuly. Každý nepříjemný pohyb je pro psa další stres. Za každý ustřihnutý drápek psa pochvalte, pohlaďte a dopřejte mu jeho oblíbený pamlsek.

Stříhání drápků je zodpovědnost, ale s trochou cviku a trpělivosti to zvládne každý.

Zdroj: mazlicci.cz