Čtěte také

šípky

Čtěte také

Šípková tinktura posílí organismus a dodá mu žádoucí vitamin C

Nasbírat bylinky je jedna věc, ale správně je uchovat je neméně důležité. Pokud jste si přinesli domů košík léčivek a chcete je sušit, postupujte podle následujících pravidel, ať svůj drahocenný úlovek nakonec neznehodnotíte.

Prvním krokem je rychlost

Nasbírané bylinky nikdy nenechávejte dlouho v tašce nebo košíku, protože zavadlé či zapařené rostliny by byly k nepotřebě. Nejlepší je vrhnout se na jejich zpracování hned po příchodu domů, každopádně je nenechte bez povšimnutí déle než hodinu.

Klíčové je vhodné místo k sušení

Bylinky jsou křehký materiál a potřebují schnout na čistém, suchém a dobře větratelném místě. Zaprášené půdy, vlhké koupelny, nebo dokonce sklepy tedy rozhodně nejsou tím pravým. Nemělo by na ně ani pražit přímé slunce, neboť by se spálily, přílišná vlhkost by zase způsobila jejich zapaření a shnití.

Pokud takové teplé, suché, stinné a čisté místo máte, je z poloviny vyhráno. Teď už zbývá jen bylinky na sušení správně přichystat. Jednotlivé listy, květy nebo kořeny rozložte na rošty, síta nebo jiné větší plochy. Možné jsou i pečicí plechy, ovšem lepší jsou podklady, které větrají. Plochy pokryjte savým papírem a části bylinek na ně rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pokud je budete pravidelně obracet, budou schnout ještě lépe a rychleji. Výjimku tvoří celé natě, které je lepší svázat a sušit zavěšené, aby k nim vzduch měl přístup ze všech stran. Trochu specifický postup vyžadují také kořeny. Pokud sbíráte i tuto část léčivek, je nutné kořeny nejdříve očistit, opláchnout čistou vodou a osušit. Potom je nakrájejte na menší kousky a teprve ty dejte sušit podle výše popsaného způsobu.

Bylinky sušte v troubě či sušičce, ale pozor na teplotu. Bylinky můžete sušit i v troubě nebo sušičce potravin, ale musíte hlídat teplotu, nesmí se spálit Autor: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock

Pomůže i technika

Pokud nemáte vhodné místo, můžete si vypomoct sušičkou na potraviny, nebo dokonce pečicí troubou. Je ale nezbytné nastavit správnou dobu sušení, která se podle výkonu sušičky pohybuje většinou mezi 3 a 6 hodinami, a hlavně teplotu. Spálené bylinky jsou na vyhození, takže si hlídejte, aby teplota v troubě nebo sušičce nepřesáhla 40 °C. Pokud byste takto sušili kořeny, můžete teplotu zvýšit až na 60 °C.

Sušené bylinky správně uskladněte

Jakmile jsou bylinky usušené, tedy jsou křehké, šustí a lze je snadno rozemnout mezi prsty, můžete je uskladnit. Vhodné jsou dobře uzavíratelné, vzduchotěsné nádoby, pokud nebudou propouštět světlo, tím lépe. Kdybyste se rozhodli použít papírové nebo látkové sáčky, tak je musíte uložit na opravdu suchém místě, aby vám vzdušná vlhkost neznehodnotila obsah. Nádoby či sáčky vždy popište a obsah spotřebujte nejpozději do roka, tedy do další sklizně, protože i při správném sušení a uskladnění účinnost léčivek postupně klesá. Příroda vám zkrátka dává najevo, že další sezonu už to chce vyrazit zase pro čerstvou várku.

Zdroje: pharmapoint.czbylinky.eu

Čtěte také

nemocná žena

Čtěte také

Priessnitzův zábal neboli zápařka – levný a účinný prostředek na mnoho neduhů