Zářivě červené šípky jsou ozdobou podzimní přírody a také zásobárnou cenných látek, proto jsou již od nepaměti vyhledávaným prostředkem domácí medicíny. A není divu, seznam účinných látek, které šípky obsahují, je opravdu úctyhodný. Především se jedná o vitamin C, kterého obsahují mnohem víc než například citrusy. Dále jsou to vitaminy A, E, K, P, vitaminy skupiny B, antioxidační bioflavonoidy, karotenoidy, lykopen, rutin, pektin, minerály jako draslík, vápník nebo železo.

Šípky posílí imunitu a pomohou srdci i kloubům

Díky svému složení šípky pomáhají při řadě zdravotních problémů. Vzhledem k obsahu antioxidantů působí příznivě při nemocech srdce, artritidě, proti předčasnému stárnutí a jako prevence proti vzniku rakoviny. Látky obsažené v šípcích také pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a mírní žaludeční obtíže. Vitaminy, hlavně C a A, posilují imunitní systém a působí antibakteriálně a antiviroticky. Právě proto je šípkový čaj oblíbeným prostředkem proti nemocem z nachlazení.

Hlavně nevařit

Aby měl šípkový čaj na náš organismus skutečně blahodárné účinky, musíme ho umět připravit. Pravidlo číslo jedna zní – čaj se nesmí vařit, protože vysoké teploty nás o cenné látky připraví. Proto je nejlepším způsobem přípravy čaje macerace, tedy vyluhování zastudena. Nasušené šípky podrťte, namočte do studené vody a nechte přes noc louhovat. Doporučený poměr je 2 polévkové lžíce drcených šípků na 1 l vody. Příští den nálev pozvolna zahřejte zhruba na 70 °C. Voda rozhodně nesmí dojít k varu, natož abyste čaj nějakou dobu vařili. Hotový čaj přeceďte přes husté sítko nebo plátýnko, abyste odstranili chloupky, které jsou uvnitř šípků a mohly by podráždit trávicí trakt. Čaj má příjemnou, jemně nakyslou chuť, ale můžete si ho klidně přisladit, nejlépe medem, případně přidat i trochu citronu. Dá se pít teplý i studený.

Čaj lze udělat i z čerstvých šípků

Stejným způsobem můžete čaj udělat i z čerstvých šípků, pokud je máte k dispozici. Zhruba 20 omytých a nadrcených šípků nechte 12 hodin louhovat ve ¼ litru studené vody. Výluh opět zahřejte na 70 °C, odstavte a nechte louhovat ještě zhruba 10 minut. Pak stejně jako u sušených šípků čaj přeceďte, podle chuti přidejte třeba med nebo citron a pijte jak teplý, tak studený.

Pozor na hliník

A mějte na paměti, že se šípkový čaj nemá připravovat v hliníkových nádobách, protože hliník ničí vitaminy a negativně ovlivňuje vlastnosti i chuť čaje. Ze stejných důvodů v hliníkových nádobách šípky ani neskladujte.

Zdroje: kreativnítechniky.cz, rehabilitace.info