V první řadě doporučujeme dodržovat tři jednoduchá pravidla, která udrží kuchyň čistou průběžně. Za prvé – nedávejte na kuchyňskou linku nic, co na ni nepatří. Nádobí dejte rovnou do dřezu nebo myčky. Nenechte na lince postávat hrníčky, talířky, zbytky jídel.

Druhé pravidlo je také snadné. V dnešní době všichni recyklujeme, a tak máme často doma v kuchyni hned několik košů. Proto neskladujte doma odpadky s tím, že je vynesete pak všechny najednou, i když toto řešení může působit lákavě. To se nikdy nestane. Jakmile je jeden koš plný, ihned ho vyneste.

Třetí pravidlo? Umývejte nádobí hned, jak jej zašpiníte. Nebo alespoň každé ráno nebo večer. Nenechte ho tam stát déle, než je nutné.

Velký úklid kuchyně

Když budete dodržovat tři výše zmíněná pravidla, kuchyň bude působit čistější. Nicméně je stejně nutné kuchyň aspoň jednou začas umýt pořádně. Zde se postup liší podle toho, jakou máte doma linku.

Na dřevo je nejlepší měkký hadřík a vlažná voda. Pokud voda nestačí, použijte běžný saponát. Vyhněte se určitě abrazivním složkám v čističích. Dřevo vždy důkladně osušte! Funkční může být i octový roztok.

Fóliová linka je na údržbu úplně nejjednodušší. Použijte jarovou vlažnou vodu. Rozhodně nepoužívejte čističe s aromatickými uhlovodíky, estery, ketony, hydrokarbonáty nebo alkoholem s vyšší koncentrací než 25 %. Vyhněte se i octu.

Lakovaná kuchyň snese nejlépe vodu a běžný saponát. Je ale náchylná k poškrábání, proto se vyhněte abrazivním prostředkům a všemožným houbičkám. Eliminujte i čističe s alkoholem, acetonem nebo benzínem.

Zdroj: hobby.instory.cz