Ať už jste si vlastnoručně vypěstovali bohatou úrodu, nebo jste zvyklí si od farmářů a zahradníků kupovat zeleninu či ovoce ve větším množství a vytvořit si zásoby na zimu, vždy je třeba potraviny dobře skladovat tak, aby nám co nejdéle vydržely čerstvé a v dobré kondici. Ne všechno ovoce a zelenina se samozřejmě ke skladování hodí. Měkčí a šťavnaté plody bychom měli zpracovat, ať už do marmelád, kompotů, chutney, nebo tzv. pickles, jako jsou naložené okurky, kukuřičky, nebo si můžeme vytvořit různé zeleninové směsi na omáčky či polévky a zamrazit je apod. Pevnější druhy ovoce a zeleniny nám však při správném skladování mohou vydržet celou zimu.

Očistit, ale nemýt!

Sklizenou zeleninu bychom měli dobře očistit od zeminy, avšak pouze šetrným otřením, nikoli omýváním. Pokud se na plody dostane voda, zkrátí se jejich životnost několikanásobně. Všechny očištěné plody u zeleniny i ovoce důkladně zkontrolujte a dejte pryč nejen napadené kusy, ale také ty, jež jsou poškozené nebo se vám zdají jinak vadné. Ty by totiž mohly začít velmi rychle hnít či plesnivět, a nakazit tak i zbytek úrody.

Kam potraviny uložit?

Místo pro skladování zeleniny a ovoce by mělo být tmavé, ale s dobrou cirkulací vzduchu. Vhodné jsou proto sklepy, kde se daří také udržovat teplotu mezi 5-10 °C a vlhkost kolem 80 %. Do místnosti by se neměl dostat hmyz, který by mohl zejména ovoce napadat a ničit, a v místnosti by neměly být uloženy žádné chemikálie, od nichž by plodiny natáhly jejich zápach. Z toho důvodu je nevhodným skladovacím prostorem garáž nebo dílna a podobné místnosti.

Velmi důležitá je stabilní teplota v místnosti, aby nedošlo k namrznutí plodů, jež by vedlo ke změně jejich chuti a často i konzistence. Například pokud jsou brambory vystaveny teplotě pod 4 °C, zesládnou, což u této plodiny sotva oceníme. Namrzlé ovoce se zase rychleji kazí a také velmi rychle ztrácí chuť. A v okamžiku, kdy se teplota opět zvýší, plodiny začnou rychleji uhnívat.

Stejně tak je třeba dbát na stabilitu vlhkosti a její dostatečnost. Příliš suché místnosti způsobují, že plodiny rychle vysychají a ztrácejí na chuti i čerstvosti, v převlhčených prostorách zase úroda rychleji hnije.

Ovoce i zeleninu je nejlepší skladovat v takovém materiálu, který bude prodyšný a čistý. To znamená nejlépe přepravky z dřevotřísky, ale i plastové, pokud jsou děrované, mohou to být ale i poličky ve sklepě, kam ovoce a zeleninu vyskládáme vždy do jedné vrstvy vedle sebe. Nikdy nedáváme na sebe více vrstev. Jednak mají plodiny lepší přístup k čerstvému vzduchu, jednak lépe můžeme zkontrolovat, zda se nám nezačínají kazit. Bedýnky, přepravky nebo poličky před použitím dobře omyjeme a vydezinfikujeme, abychom je zbavili případných choroboplodných zárodků a nečistot, které by mohly způsobovat kazivost potravin. Také samotný prostor místnosti by měl být čistý, případně natřený vápenným nátěrem, jenž působí jako dezinfekce.

Jak správně skladovat?

Platí, že ovoce a zelenina by měly být od sebe oddělené, aby od sebe nenatahovaly vůni, a také proto, že uskladněné ovoce ze sebe uvolňuje ethylen, který způsobuje urychlení procesu zrání, což by mohlo mít na zeleninu, která má větší podíl zeleného barviva (jako je špenát, okurky, brokolice či cukety) devastující účinky. Je to také důvod, proč je třeba sklep pravidelně větrat.

Z druhů ovoce, jež se nejlépe hodí k uskladnění, jsou to především jablka a hrušky, kterým bychom měli dopřát samostatný prostor. Pak nám plody vydrží i dva měsíce, některé druhy jablek dokonce až do jara. Uložené plodiny pravidelně kontrolujeme, zda nezačnou hnít, napadené kousky okamžitě odstraníme, aby neponičily ostatní.

Zelenina, jež vydrží uskladněná až do Vánoc, představuje především cukety, různé druhy dýní, zelí či kapustu, ale mohou to být také kedlubny a kořenová zelenina, jako mrkev, petržel nebo celer, a samozřejmě brambory. Pro kořenovou zeleninu je vhodné připravit nádoby s pískem či pilinami, do nichž zeleninu naskládáme a zakryjeme. Zabráníme tak jejímu vysušení a ztrátě chuti a čerstvosti.

Klasikou vhodnou k uskladnění jsou pak česnek a cibule, které již při sklizni vážeme do copů nebo do svazků a necháme v místnosti zavěšené. Lze je samozřejmě rovněž skladovat v bedýnkách nebo přepravkách v suchých místnostech, rozhodně ne v lednici, neboť tam se rychleji kazí a ztrácejí na kvalitě.