Spotřeba vína se u nás dlouhodobě drží na stabilních číslech a Češi si rádi dopřejí kvalitní víno, ať už červené, bílé, růžové, nebo sekty. Obecně jsou u nás oblíbená spíše mladší vína, která jsou jeden až tři roky po sklizni. Pokud kupujete víno na speciální příležitosti, vyplatí se vědět, jak jej skladovat, aby si zachovalo svou chuť i aroma a neztratilo nic ze svých skvělých vlastností. Kde a jak jej tedy správně ukládat.

Sklep je ideální úložiště

Pro uchování vína jsou podmínky ve sklepě naprosto ideální. Sklepy totiž poskytují tmavý prostor, stabilní teplotu, která se pohybuje mezi 10-12 ºC, a také přiměřenou vlhkost. Ta zabraňuje odpařování vína, proto je potřeba udržovat ji přibližně stejnou, nejlépe kolem 65-80 %. Pokud jsou sklepy příliš vlhké, hrozí vznik plísní, proto dbejte na to, abyste sklep pravidelně vyvětrali, nebo použijte odpařovače vlhkosti.

Pokud nemáte k dispozici sklep, můžete využít místo na zimní zahradě, v tmavé komoře, speciálních skříních a příbornících. Trochu vyšší teplota vínu neuškodí, ale neměla by být dlouhodobě příliš vysoká ani by neměla kolísat. Neukládejte tedy víno na místa, kde bývá průvan, nebo naopak do blízkosti topných těles. Také platí, že víno byste neměli vystavovat přílišným slunečním paprskům.

Bílé či růžové víno nebo sekty je vhodné zkonzumovat do tří měsíců, červené víno či velmi kvalitní bílé víno můžete skladovat až půl roku. Velmi kvalitní červená vína lze skladovat dokonce i rok. Speciální kategorii tvoří archivní vína, která můžete skladovat i několik let.

Domácí vinotéka

Nemáte-li možnost skladovat víno ve sklepě, pak je řešením vinotéka. Pokud jste milovníky vína a máte doma větší zásobu než jednu dvě lahve, které lze dočasně schovat v lednici, pak je domácí vinotéka skvělým řešením. Panuje v ní stabilní teplota, kterou si můžete nastavit, víno bude ideálně vychlazené, v tmavém prostoru a nebude vystaveno různým pachům z dalších potravin, jako kdyby leželo v ledničce.

Kvalitní vinotéky představují sice zpočátku vyšší investici, ale vínu poskytují tu nejlepší péči, aby si udrželo skvělou chuť a vůni. Navíc jsou vybavené systémem cirkulace vzduchu, antivibračním zařízením, mají v sobě různé zóny s odlišnou teplotou pro různé typy vína, prosklená dvířka s UV filtrem chrání víno před nadměrným světlem, a nechybí ani dětská pojistka.

Proč musí lahve ležet?

Mnoho vín je opatřeno korkem. I přesto, že korek lahev perfektně těsní, není to záruka dokonalé ochrany vína. Vlivem vzduchu, který se do lahve skrz korek dostane, víno pracuje a stárne, vysychá a může ztrácet své vlastnosti. Proto je třeba, aby byl korek stále ponořen do tekutiny. Tím zamezíte vysychání korku, přístupu vzduchu do lahve a nechtěné oxidaci nápoje. Naopak lahve opatřené klasickým plastovým, šroubovacím nebo skleněným uzávěrem můžete skladovat vestoje, neboť u nich nemá co vysychat. Totéž platí i o šumivých a perlivých vínech. Přestože ta mohou být opatřena korkovým uzávěrem, je v nich díky bublinkám vytvořen tlak, takže korek nevysychá.

Pokud uchováváte víno s korkovým uzávěrem, uvědomte si, že skrz korek mohou k vínu proniknout různé pachy z okolního prostředí a ovlivnit kvalitu nápoje, proto se snažte udržovat víno mimo další potraviny, ale i drogerii apod. To je také jeden z důvodů, proč se jako skladovací prostor naprosto nehodí například dílna nebo garáž, kde do vzduchu unikají výpary z benzinu, různých olejů, barev atd.