Rýže je výborná a zdravá příloha, kromě lahodné chuti je velmi dobře stravitelná, a to i pro ty, kteří trpí potravinovými alergiemi a intolerancemi, hodí se i při nejrůznějších dietách. Rýže basmati, o které bude v dnešním článku řeč, je zdrojem sacharidů, vlákniny, hořčíku a draslíku. O důvod víc, proč se ji naučit správně připravovat a tím jí třeba přijít na chuť.

Opražte rýži basmati

Pokud vaříte rýži jako přílohu, je cílem nadýchaná rýže s oddělenými zrnky. K tomu účelu je potřeba dlouhozrnná rýže, nejlépe typ basmati. Ostatní druhy jsou také vynikající, ale na jiné využití, třeba z kulatozrnné rýže bude výborné rizoto. Ovšem na přílohu si pořiďte basmati. Požadované množství několikrát propláchněte studenou vodou, dokud není čirá, aby se rýže zbavila přebytečného škrobu. Vezměte si větší a širší kastrol, aby rýže nebyla v příliš vysoké vrstvě, a okapanou rýži v něm opražte na trošce rozehřátého oleje. Stačí zhruba minuta, aby se zrnka obalila tukem a zbělala, nesmí ovšem zhnědnout, proto rýži při pražení hlídejte a míchejte. Jakmile bude správně opražená, opatrně ji zalijete horkou vodou nebo vývarem, opatrně proto, že se z rozpáleného dna hrnce vyvine značné množství páry.

Vařte na mírném plameni

Pro kvalitní výsledek je zásadní množství vody, v kterém budete rýži vařit. Je to jednoduché – na jeden díl rýže by měly připadnout dva díly vody (nebo vývaru). Pokud tedy máte hrneček rýže, počítejte s dvěma stejnými hrnečky vody. Rýži zalitou horkou vodou či vývarem osolte, promíchejte a vařte pod pokličkou 20 minut na nízkém stupni. Rýži během vaření neodkrývejte. Hotovou rýži nechte v hrnci pět minut odstát, pak ji můžete ještě vidličkou „načechrat“ a rovnou podávat. Úspěch je zaručen.

Chuť můžete doladit cibulí, slaninou nebo kari

Pokud byste rýži chtěli ještě trochu chuťově „vytunit“, můžete k ní před začátkem vaření přidat malou oloupanou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Cibuli po uvaření vyhoďte, svůj účel splnila přidáním chuti. Další možností je nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny (případně tlustého od šunky), nebo můžete na oleji zesklovatět trochu nakrájené cibulky či česnek a na tom teprve opražit rýži. Podle chuti také můžete přidat koření, například kari.

Uvidíte, že jakmile ochutnáte takhle uvařenou rýži, už ji nebudete chtít dělat jinak. A pokud jste si na ni nikdy moc nepotrpěli, tak s touhle úpravou se to možná změní.

Zdroje: magazín.recepty.cz, brainmarket.cz