V Asii je rýže tak typická surovina jako u nás brambory nebo knedlíky. Je jasné, že přípravu rýže mají dovedenou do dokonalosti. Jak to dělají?

Vyberte tu správnou rýži

Najdete rýži jasmínovou, basmati, arborio, carnaroli, hnědou, černou a mnohem více. Rozlišujeme mezi nimi podle tvaru, barvy, velikosti, ale také chuti. V zásadě ale záleží na tom, jaké jídlo připravujete. Někdy chcete, aby rýže byla krásně sypká a nadýchaná, jindy zase lepkavá.

Čtěte také

Ilustrační fotografie archiv dumazahrada.cz

Čtěte také

SMAŽENÁ VAJEČNÁ RÝŽE

Základem je správně určit poměr vody a rýže

Postačí vám váš ukazováček. Nasypte do hrnce rýži a nalijte na ni vodu, vložte ukazováček a špičkou se dotýkejte rýže. Perfektní množství je takové, kdy voda dosahuje k prvnímu kloubu vašeho prstu.

Japonskou rýži je nutné předem namočit, aspoň na 30 minut, a poté nechat okapat. Při vaření nechte rýži pracovat. Nekoukejte pod pokličku, ať nevypustíte páru.

Jasmínová rýže se před vařením zase musí velmi pečlivě umýt. V tomto případě nepoužívejte pokličku a na 300 gramů rýže zvolte asi 600 ml vody.

Zdroj: apetitonline.cz