Co se zbytky zeleniny? Na kompost! Zůstaly v zemi po sklizni nějaké zbytky zeleniny nebo kořeny? Nevytrhávejte je. Dejte je raději na kompost, nebo je zastřihněte zhruba 1 centimetr nad zemí. Tento odpad se přes zimu rozloží, půdu nakypří a poskytne jí důležité živiny, které později ocení i vaše plodiny.

Zahalte rostliny do přírodní peřiny

Plodiny před mrazem sklidíte a uskladníte, některé rostliny však zůstávají v záhoncích i přes zimu. Typickými jsou trvalky, skalničky nebo dřeviny. Co s nimi? Poskytněte jim přírodní nebo umělou ochranu.

Vytvořte pro rostliny přírodní peřinu ze spadaného listí, které můžete doplnit slámou a chvojím. Husté jehličí totiž zajistí, že si na nich nepochutná zvěř a zároveň nepropustí mrazy ani velké množství sněhu. Využít můžete odřezky z vaší zahrady nebo ze zahradnictví.

Umělá ochrana rostlin

Pokud se vám přírodní odpad hodí spíše do kompostu, zakryjte zeleninové a okrasné záhony netkanou textilií. I když je velmi lehká a jemná (tloušťka kolem 20 g/m²), ochrání rostliny před mrazy a plísní. Zároveň je skvěle prodyšná a zajistí jim přísun dostatečného množství vzduchu. Aby textilii vítr neodfoukl, zatěžkejte ji raději kameny.

Vyšší rostliny (například dřeviny a vysoké trvalky) ochráníte jutovinou nebo rákosovými rohožemi. Kořeny a kmeny mladých stromků můžete obalit i papírovým pytlem, nádoby s rostlinami bublinkovou fólií. Vrcholky můžete nechat odkryté, nebo je zahalte do textilie nebo chvojí.

Pamatujte, že ochrana rostlin musí být dostatečně prodyšná. Neměli byste je uzavírat do igelitu celé. Usnadníte tím i přístup pro zalévání – pokud byste rostlinu nechali zvlášť v suché zimě bez vody, silnější mrazy by ji zabily.

Zdroje: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz