Přemýšlíte, zda své kočce ostříhat drápky? Vše závisí na tom, zda je vaše kočka venkovní, nebo domácí. Pokud je vaše kočka venkovní, neměli byste jí drápky stříhat vůbec. Dlouhé a ostré drápy pomohou kočce v případě nebezpečí utéct na strom a slouží také k sebeobraně. Kočky chované uvnitř dlouhé drápy nepotřebují. Často jí dokonce překážejí a mohou způsobit, že se kočka omylem někde zahákne a drápek si utrhne.

V přirozených podmínkách si kočky při chůzi, běhu a lovu samy drápky obrousí. Kočky žijící doma si ale musí najít místo pro broušení tam. Občas to tedy schytá pohovka nebo čalouněná židle. U volně žijících koček má škrábání stromů a jiných povrchů ještě jeden účel - zanechává pachovou stopu. Proto bychom kromě pravidelného stříhání drápků měli kočce poskytnout i škrabadlo. Čím větší, tím lepší.

Jak ostříhat kočce drápky

Drápky své kočky můžete ostříhat sami doma. Vhodné je začít se stříháním drápků už od malého kotěte, protože když začnete brzy, kočka to v dospělosti bude považovat za přirozené. U starších koček už budete potřebovat větší nasazení, speciální kleštičky a spoustu pamlsků.

Zpočátku byste měli kočku zvykat na dotyk na jejich tlapkách. Kočičí tlapky jsou totiž velmi citlivé a ne všechny kočky ho snášejí. Proto byste měli začít jemně hladit kočičí tlapky už od malého kotěte. Pokud kočka snáší, že se jí dotýkáte tlapek, odměňte ji pamlskem.

Jak stříhat drápky, uvidíte na tomto názorném videu:

Zdroj: Youtube

Pak pomalu přivykejte kočku na odvážnější úkony. Jemně přitlačte polštářky jejích tlapek, aby se objevily drápky. Za to je opět odměňte pamlskem. Poté můžete přejít ke stříhání drápků, přičemž nezapomeňte, že stříhat je zapotřebí pouze samotnou bílou špičku drápku. Pak je vidět růžové jádro, které je silně prokrvené a inervované.

Jak často kočce stříhat drápky

Stříhání drápků vaší kočky je velmi individuální záležitost. Některé kočky potřebují stříhat drápky každý měsíc, jiné méně často a některé vůbec. Stačí čas od času zkontrolovat stav drápků. Pokud si všimnete, že se vaše kočka začíná zachytávat o věci, je ten správný čas na zastřižení drápků.

Při kontrole délky drápků u vaší kočky musíme věnovat zvláštní pozornost postranním drápkům na předních tlapkách. Jako jediné se nedotýkají země a mohou se opotřebovávat v menší míře. Pokud jsou příliš dlouhé, mohou se zaříznout do konečku prstu, což je pro kočku velmi bolestivé.

Zdroj: ireceptar.cz, krmimkvalitne.cz