Sušení je jeden z nejzdravějších způsobů, jak uchovat ovoce. Je ale důležité, aby sušení probíhalo správně, tedy pomalu a šetrně. Pokud budete sušit na vysokou teplotu, ovoce tak akorát zbavíte vitaminů. Ideální je sušení mezi 30 až 60 stupni. Jedině tak si zachová minerální látky, živiny a vlákninu. Sušením navíc ovoce získá výraznější chuť a díky koncentraci cukrů během sušení zesládne.

Jak a které ovoce sušit?

Sušit můžete jakékoliv čisté, zralé a nepoškozené ovoce. Vyhněte se ale ovoci, které je plesnivé, přezrálé nebo nahnilé. Nejrozšířenější jsou například křížaly z jablek a hrušek. Meruňky, ananas nebo banány je třeba sušit delší dobu, kvůli vysokému obsahu vody. Pozor si dejte na jahody, které bývají náchylné na plísně. Sušit lze také maliny, rybíz nebo ostružiny. Ty ale nejsou vhodné pro všechny, protože obsahují spoustu jadérek.

Ve stejné sušičce můžete sušit i jiné potraviny. Oblíbené je sušení hub, bylinek, rajčat nebo dokonce masa. Ideální teplota na sušení masa je 70 °C. Doporučená teplota pro sušení hub, ovoce a zeleniny je 50–55 °C. Bylinky a koření se suší na 35–40 °C.

Veškeré potraviny, které chcete usušit, nakrájejte na stejně velké plátky nebo kousky. Jedině tak docílíte rovnoměrného usušení. Na jednom sítu sušte vždy jen jeden druh ovoce. Každé ovoce totiž vyžaduje jinou dobu sušení. Jablka se krájí na 5mm plátky, banány na 3mm, ananas klidně na 1 cm. Vyzkoušejte ale sami podle sebe, jaká tloušťka vám nejvíce vyhovuje.

Co použít proti hnědnutí ovoce?

Ovoce, které má tendenci po rozkrojení hnědnout, jako jsou jablka nebo hrušky, nakrájejte na kousky nebo plátky a ponořte na 5 minut do vody s octem nebo kyselinou citronovou. Na 1 litr vody stačí jedna polévková lžíce octa nebo šťáva z jednoho citronu. Ovoce poté nechte okapat a naskládejte ho do síta sušičky.

Jak skladovat sušené ovoce?

Sušené ovoce a zeleninu skladujte ve vzduchotěsných, nejlépe skleněných nádobách. Uchovají aroma a ochrání ovoce před plísněmi, prachem a hmyzem. Zvláště velký pozor si dejte na moly. Jejich přítomnost v ovoci poznáte podle přítomnosti bílých vláken, výkalů a vajíček. Stejně dobře ale poslouží také vakuovačky. Nádoby nebo pytlíky se sušenými potravinami pak uložte na temném místě s pokojovou nebo nižší teplotou. Takto vám vydrží zhruba 1 až 2 roky. Nevhodná pro skladování je kuchyň, a to kvůli zvýšené vlhkosti.

Zdroj: Bydlimekvalitne.cz, Alza.cz