Jednou možností je smíchat máslo s olejem v poměru 1:1. Jedná se o elegantní a rychlý způsob. Pokud ale chcete zkusit něco nového, přinášíme recept na ghí. Jedná se o tradiční indický produkt, který se používá při vaření a smažení. Má vyšší kouřový bod než běžné máslo, což znamená, že se začne přepalovat až při vyšších teplotách. To ho činí vhodnějším pro smažení, protože se méně připaluje než běžné máslo.

Na výrobu potřebujete hlavně trpělivost

Vezměte kostku másla a dejte ji do rendlíku nebo kastrolu se silným dnem. Můžete ho nakrájet i na větší kousky, aby se rychleji rozpustilo. Následně plotýnku zahřejte na nižší teplotu, která nesmí překročit 150 °C, aby nedošlo k připálení másla. Nejlepší je udržovat teplotu kolem 100 °C.

Jakmile se máslo rozpustí, snižte teplotu tak, aby jen maličko bublalo. Máslo bude prskat a na jeho povrchu se objeví pěna – to jsou vysrážené bílkoviny. Sbírejte je lžící a dávejte pryč. Je důležité udržovat mírný plamen nebo stupeň, aby nedošlo k připálení. Jakmile máslo přestane bublat a prskat, je hotovo. Odstavte rendlík a nechte obsah zchladnout.

Jak ghí skladovat? Přepuštěné máslo se skladuje v uzavírací nádobě ideálně v lednici.

Výhody ghí přehledně

Ghí má lehčí chuť než běžné máslo a je oblíbené pro své mnohostranné použití. Kromě toho, že se výborně hodí pro smažení, může se také použít při přípravě různých pokrmů, jako jsou omáčky, polévky, pečené maso nebo zelenina. Funguje i jako přísada do cukrářských výrobků nebo jako náhrada másla při přípravě vajec.

Přepuštěné máslo má také několik zdravotních výhod. Obsahuje menší množství bílkovin a laktózy než běžné máslo, což může být vhodné pro lidi, kteří trpí laktózovou intolerancí nebo alergiemi na mléčné výrobky. Navíc obsahuje vyšší množství nenasycených tuků, které jsou prospěšné pro lidské zdraví.

Zdroj: prozeny.blesk.cz, irecepar.cz