Z čeho se máslo vůbec doma dá vyrobit? Stačí šlehat šlehačku tak dlouho, dokud nezhoustne a nezhrudkovatí. Jakmile se tak stane, sceďte tekutinu – podmáslí. A ze zbytku vytvarujte pěkné máslo. Aby to šlo lépe, vezměte studenou vodu a led a vymixované máslu do ní vložte. Pak rukama hněťte ve vodě máslo, aby bylo hladší a lépe šlo natírat. Nic víc není na výrobu potřeba.

Vybírejte smetanu, která…

Je vysokotučná a má tuku okolo 31-33 %. Když bude víceprocentní, bude máslo jemně nakyslé. Vybírejte také smetanu, která není stabilizovaná a nemá na sobě napsáno, že obsahuje karagenan. Stabilizátor totiž prodlouží výrazně dobu šlehání. 

Čtěte také

Bylinkové máslo

Čtěte také

Dokud jsou bylinky, udělejte si bylinkové máslo

Do másla pak můžete vmíchat i nějaké jiné suroviny

Dobře fungují třeba bylinky – pažitka, tymián, bazalka. Zkrátka cokoli dle vaší chuti. Můžete máslo i osolit nebo doplnit o jiné koření. Vyzkoušejte třeba i česnek nebo cibulku.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz