Všechny podlahy vhodné do kuchyňského prostoru můžeme jednoduše zamést a vysát…. a co dál, v tom už se každá podlaha trochu liší: některé podle návodu ošetřujeme zředěnými saponáty, jiné speciálními vosky. O nejvhodnějších přípravcích by nás měl podrobně informovat prodejce. Pro všechny podlahy v zásadě platí, že se vyplatí šetřit na ně vodou, otíráme je dokonale vyždímanou houbou, občas podlahu ošetříme vhodným desinfekčním přípravkem. Laminátová plovoucí podlaha je vysoce odolná proti otěru, méně je odolná proti vodě. Nemůžeme ji tudíž uklízet stylem „hodně vody na mop“. Na laminát nemůže přijít větší množství vody, hadr na podlahu musí být dokonale vyždímaný. Potíže s vylitou vodou, čemuž se v kuchyni občas prostě neubráníme, může nastat zejména u plovoucích podlah, u kterých se lamely lepily (a někdy ledabyle), když pak do nedokonale zalepených a utěsněných spojů zateče voda, nastane problém. Novější podlahy se suchým zámkem jsou proti vlhkosti odolnější. Dřevěná podlaha si žádá specifickou údržbu. Jako každý dřevěný materiál ji také může ohrozit údržba příliš na mokro. Speciální ochranné vosky na dřevěnou lamelovou podlahu někdy dostaneme od prodejce přímo s výrobkem; tyto preparáty pomáhají odpuzovat vodu a zpomalují její prošlapávání. Čas od času si musíme dát práci a vosk dokonale z podlahy smýt. Velkou výhodou dřevěné plovoucí podlahy na druhé straně je, že se může mnohokrát přebrušovat a vždycky je zase jako nová. V kuchyni by rozhodně a v každém případě měla být výkonná digestoř, aby se zamezilo větším výkyvům teplot a vlhkosti. To je důležité v případě položení laminátových i dřevěných plovoucích podlah. Korková podlaha zamést, vysát, podobně jako s laminátem nepoužíváme příliš mokrý hadr nebo mop. Čas od času důkladněji na podlahu přitlačíme houbou. Záleží ale na typu povrchového laku, o konkrétní optimální údržbě se informujeme při koupi a pokládce. Přírodní linoleum zamést, vysát, vlhký mop PVC s údržbou nejsou problémy - zamést, vysát, otřít vlhkou houbou Dlažba zamést, vysát, otřít vlhkou houbou, mopem Tipy, jak si vybrat podlahu do různých kuchyní Velký provoz, velká kuchyně – kvalitní plovoucí laminátová nebo dřevěná podlaha, případně kombinace s dlažbou. Malý provoz, jednočlenná domácnost, nebo tam, kde se doma vaří jen příležitostně – PVC, dlažba. Kdo má potíže s klouby, bolestmi nohou – zvolí nejlépe z materiálů korek nebo dřevo. Dlažba může být teplá, ale nemůže být měkká! Teplo od nohou zajistí i podlahové topení pod dlažbou, ale odpružení kloubů při celodenním popocházení po kuchyni dlažba nezajistí. Kdo touží po nevídaných, originálních barvách podlahy – vybere si z mnoha barevných variací přírodního linolea. Časté záměny termínů Termín „plovoucí podlaha“ vypovídá o způsobu položení podlahové krytiny, nikoliv o použitém materiálu podlahy. Plovoucí podlahy se fixují k podkladu ne po celé ploše, ale pouze na okrajích, takže jakoby „plovou“. Plovoucí podlahy mohou být laminátové, celodřevěné, polodřevěné, korkové, korkovo-dřevěné… Plovoucí podlahy se dělí na lepené a nelepené. Z těch nelepených jsou některé rozebíratelné (opakovaně rozložitelné). O tom je nutné se přesvědčit v obchodě - nemůžeme automaticky předpokládat, že každá nelepená podlaha je rozebíratelná. Nelepená plovoucí podlaha vypovídá o způsobu instalace lamel – ty se k sobě nelepí, ale zapadají do sebe takzvaným „suchým zámkem“, vyfrézovným spojem. O všem vlastnostech vybrané podlahy se nezapomeneme při koupi přesvědčit a to lépe několikrát! -ag-