Počítáme přece, že budou sloužit několik let, a prach i ostatní nečistoty, které jsou všude kolem nás, neúprosně dopadají na jejich povrch.

Údržba závisí na typu zástěny, materiálech a provedení. Rozeznáváme rámové nebo bezrámové zástěny, výplně jsou z bezpečnostního skla, které může mít různé dekory. Součástí je také sprchová vanička, nabízena je nejčastěji ze smaltované oceli nebo akrylátu, v menším měřítku se vyrábí ze speciálních směsí.

S rámem, nebo bez něj

Výplň prvních typů sprchových zástěn byla zasazena do rámů a ty připevněny ke stěně. Kromě toho, že výsledný efekt působí v koupelně robustním dojmem, prach a špína se usazují v okolí rámů a nesnadno se umývají. Zbavit se jich lze jediným způsobem - kartáčkem a vodou se saponátem. Proto se na trhu objevily takzvané bezrámové zástěny.

Sprchy a sproové zástěny

Tvrzené bezpečnostní sklo je přichyceno panty jen na několika místech. Plocha se mnohem snadněji čistí a provedení působí lepším dojmem, zvláště v malých koupelnách navozuje pocit nestísněného prostoru.

Výplně

Pokud bychom se podívali na výplně z bezpečnostního skla pod mikroskopem, zjistili bychom, že povrch je porézní. V mikrotrhlinách se usazuje prach a vodní kámen, vytvářející na velkých plochách nehezké mapy. Zbavit se jich můžeme speciálními přípravky, které mikrotrhliny vyplňují, takže je povrch hladký a voda s nečistotami a vodním kamenem stékají dolů. Povrchovou úpravu je možné objednat za příplatek u výrobce. Nanáší se při vysokých teplotách a funguje navždy. Existují také nástřiky, které se na sklo aplikují dodatečně, musejí se ale časem obnovovat.

Některé typy zástěn mají dveře uchycené v pojezdech. Špína, která se v nich usazuje, se nesnadno čistí, a tak někteří výrobci umožňují dveře snadno vysadit. Pojezd zůstane volný, takže lze nečistoty snadno setřít navlhčeným hadříkem. Podobně můžeme očistit některé typy pantů, případně úchytky a jejich okolí.

Vaničky

Údržba sprchových vaniček se provádí stejně jako u standardní vany, záleží proto, z jakého materiálu jsou vyrobené. Obecně platí, že postačí některý z jemných prášků, které lze zakoupit v běžné obchodní síti. Vaničky ze smaltované oceli mohou mít také povrchovou úpravu zabraňující usazování nečistot a vodního kamene.

Údržba bez námahy

  • Zvolte bezrámovou sprchovou zástěnu.
  • Výplň opatřete povrchovou úpravou zabraňující usazování nečistot a vodního kamene.
  • U pojezdů zkontrolujte snadné vysazování a nasazování.