Rekonstrukce kuchyně je ze všech místností v domácnosti nejnáročnější. Je potřeba, aby byla pěkná na pohled, praktická, funkční a abychom se v ní cítili dobře. Proto není moudré při jejím pořizování šetřit na materiálech, obkladech, spotřebičích apod. I tak ale můžeme ušetřit desetitisíce. Jak?

1. Začněte plánováním

Základem úspěchu je dobře vypracovaný plán. Když si vše dobře promyslíte a zorganizujete předem, nic vás nepřekvapí. Klíčové je správné zaměření rozměrů kuchyně. Čím přesnější budete a vaše představa výsledku bude detailnější, tím méně prostoru zbyde na omyly.

Hlavně v klidu

Hlavně v klidu

Často se stává, že člověk podcení reálná vymezení kuchyně a jejího prostoru, a tyto chyby pak stojí spoustu peněz. Lepší než spěchat s rekonstrukcí je nechat si všechno projít hlavou, inspirovat se dostupnými realizacemi a vše pečlivě dopředu promyslet.

2. Rozpočet rekonstrukce kuchyně

Dobře si rozpočítejte, na kolik peněz rekonstrukce kuchyně se vším všudy přijde, a stanovte si od samého začátku rozpočet, který v žádném případě nepřekročíte. Rozpočet nastavte tak, abyste nemuseli slevit ze svých představ.

Pokud chcete mít co nejreálnější představu o konečném výdaji, udělejte si důkladný průzkum trhu. Pečlivě si vypište vše potřebné, zajistěte si odhad ceny nutné práce a postupně se dopracujte k finální částce. Vždy také počítejte s nutnou rezervou pro případy, že se v průběhu rekonstrukce něco pokazí.

3. Návrh kuchyně

Některá kuchyňská studia si účtují poplatek za vytvoření návrhu kuchyně, jiná si poplatek za návrh odečtou z konečné částky za následnou realizaci. Existují ale i taková, která jej udělají zcela zdarma. Takto můžete jednoduše a zdarma přijít k návrhu, který bude profesionální a díky konzultaci s odborníky eliminujete případné nedostatky a upozorní vás na věci, kterých jste si sami nevšimli.

Zdroj: Youtube

4. Kuchyně svépomocí

Zvažte, zda některé práce nezvládnete sami. Například zbourat starou kuchyni a příčku (po konzultaci se statikem a správcem domu) nebo vymalovat. Nepodceňte ale své schopnosti, na tom už ztroskotalo úsilí mnoha šikovných domácích kutilů. Pokud si například chcete troufnout na obložení kuchyně, musíte si být stoprocentně jistí, že to skutečně zvládnete, jinak vás následné opravy vyjdou mnohem dráž.

5. Slevové akce

Na kompletní kuchyně bývají často slevové akce. Pokud s novou kuchyní nespěcháte, určitě se vyplatí sledovat nabídky na internetu, dokud nenarazíte na levnou kuchyni, která se vám zamlouvá. Také doporučujeme sledovat výprodeje kuchyní z expozic. Takto můžete ušetřit klidně až 25 % z prodejní ceny, což může představovat až desetitisíce. Stejným způsobem lze koupit jednotlivé spotřebiče.

Zdroj: nabytek-dnes.cz, living.cz