Investujte do kvalitního kotle

I plynové topení může být cenově výhodné, záleží však na tom, jaký kotel používáte. Pro úsporné topení by měl mít plynový kotel minimálně 80procentní účinnost. V případě, že vytápíte starší nebo velký rodinný dům, je investice do nového kotle žádoucí. S financováním vám mohou pomoci různé dotační programy (Nová zelená úsporám, Kotlíkové dotace).

Topte s rozumem

Pokud nejste doma nebo spíte, nemusíte celý dům vytápět na 23 °C. Stačí, když budete teplotu držet kolem 17 až 18 stupňů Celsia. Topení však nevypínejte úplně – stěny by vychladly a jejich další ohřev by zabral spoustu času, tedy i peněz. S regulací teploty vám může pomoci termostat, případně termostatická hlavice na radiátorech.

Doporučená teplota v obytné místnosti: 20 až 22 °C.
Doporučená teplota v ložnici: 16 až 18 °C.
Doporučená teplota v koupelně: 24 °C.
Doporučená teplota na chodbě: 16 až 17 °C.

Nezakrývejte radiátory

Ve chvíli, kdy zapnete radiátory, je ničím nezakrývejte. Vyvarujte se dlouhých závěsů až k podlaze, ale také sušení ručníků přímo na topení. Nábytek, který by mohl překážet, odsuňte. Nezapomínejte ani na pravidelné odvzdušnění radiátorů. U starších klidně každé tři měsíce, minimálně pak před zahájením topné sezony.

Zateplete dům

Ušetřit za topení plynem, ale i elektřinou či tuhými palivy můžete také investicí do zateplení fasády. Když přidáte také výměnu oken, dveří a staré střechy, bude váš dům energeticky úspornější.

Vyměňte dodavatele plynu

Využijte některý z internetových srovnávačů a podívejte se, zda se vám nepovede najít dodavatele, který by byl levnější než ten dosavadní.

Zdroj: homeincube.cz, plyn.cz