Nefunkční uspořádání

Uspořádání linky nevyhovuje ani základním požadavkům na dobrou funkci. Lednice je relativně daleko od linky a její dveře se otevírají obráceně, takže se hospodyňka musí s potravinami zbytečně otáčet. Když suroviny donese na linku, nemá je kam položit, protože mezi dřezem a varnou deskou, kde má probíhat příprava jídla, není dostatek místa. Na místě varné desky, blíže lednici, měl být dřez, aby tam nejkratší cestou kuchařka donesla potraviny k omytí. Varná deska by měla být od dřezu dál, ideálně až ve druhém, kolmém rameni.

Nerezová lednice

Když pomineme obrácené otevírání dveří do lednice, zůstává viset otazník také nad zvoleným designem. Pokud majitelé trvali na volně stojící lednici, která má větší objem a menší spotřebu nežli vestavěná, stálo za to zvolit jiný typ. Ke kuchyni kombinující třešňové dřevo s krémovým lakem by se lépe hodila lednice v retro stylu v krémové barvě, která by ji stylově i barevně lépe propojila s kuchyňskou linkou. Lednici by bylo vhodné výškově zarovnat s navazující linkou až ke stěně s oknem, ideálně nástavbou zavěšených skříněk s krémovými dvířky.

ČTĚTE TAKÉ:

Dubová podlaha

K teplému, výrazně načervenalému třešňovému dřevu dvířek kuchyňské linky se nažloutlé dubové dřevo masivní podlahy příliš nehodí. Bohužel ani kantovka (průmyslová mozaika) nekoresponduje se zvoleným stylem kuchyně. Lepší volbou by byla parketová podlaha z buku nebo běleného dubu, jehož výraz lazura příjemně změkčí a proteplí. Červený kusový koberec v kuchyni a oranžový v jídelně výsledný dojem zbytečně tříští. Koberec stačí jeden, a to pod jídelním stolem, jehož pozici ve volném prostoru pocitově zakotví a podtrhne jeho význam.

Nevhodné osvětlení

Celkové osvětlení pomocí lišty s halogenovými světly opět nebylo správnou volbou. Halogenové zdroje poskytují jasné, ale tzv. akcentní světlo, které vytváří ostré přechody mezi světlem a stínem, unavuje zrak a pro práci je vyloženě nevhodné. Jeho volba je akceptovatelná u menší linky s lednicí, kde ovšem jeho světlo poněkud rozpačitě zvýrazňuje prázdnou stěnu. V ohnisku svítidla by měl viset nepřehlédnutelný obraz nebo jiný zajímavý artefakt – osamělá soška na lednici stejně jako sklenička na sousední troubě působí rozpačitě.

Nevkusné sezení

Jídelna je doslova přehlídkou nevkusu. Jídelní stůl z dubového dřeva umocňuje rozpaky z nevhodně zvoleného materiálu podlahy, který mohl zachránit stůl z třešňového dřeva. Ratanové židle nekorespondují se stylem kuchyně, podobně jako svítidlo, které se stolem vytvářejí značně nesourodou směs vybavení. Ke klasické elegantní kuchyni by se lépe hodily celočalouněné dřevěné židle a svítidlo s textilním širmem. Poslední kapkou je nepochopitelně prázdný červený „ubrousek“ uprostřed stolu a osamělé talíře mimo ubrus na konci stolu…

Titulní foto: Thinkstockphotos.com