Sushi je japonský pokrm, který získává stále větší popularitu po celém světě. Kromě ryb a dalších surovin je pro přípravu sushi nezbytná i kvalitní rýže. Ta by měla být lepkavá, ale zároveň si zachovávat svou strukturu a chuť. Pokud se chcete naučit, jak vařit rýži na sushi, následujte náš jednoduchý postup.

Návod na sushi rýži najdete i zde:

Zdroj: Youtube

S námi to zvládnete raz dva!

Nejdříve si připravte sushi rýži, koupit ji můžete v každém větším supermarketu. Postačí vám 2 šálky. Důležité je ji důkladně propláchnout ve studené vodě, klidně až 7krát. Poté ji vložte do hrnce a přilijte 2,5 šálku vody. Důležité je rýži dopředu nesolit a celou dobu ji vařit pod pokličkou.

Poté ji prudce uveďte do varu, vařte 15 minut na velmi nízkém plameni. Nenadzvedávejte pokličku! Poté ji odstavte z plotny, dejte na hrnec utěrku a nechte ještě 10 minut rýži pracovat. Rýže by se měla krásně oddělit od hrnce.

Mezitím si připravte směs rýžového octa na dochucení. Pokud máte 500 ml rýžového octa s kyselostí 6,2 %, smíchejte ho s 350 g cukru krupice a 70 g soli. Na 300 g nevařené rýže použijte 40 ml tohoto hotového nálevu. Zbytek směsi můžete schovat a případně použít na saláty.

Hotovou a stále ještě horkou rýži vyklopte do dřevěné nebo skleněné misky a lehce do ní vmíchejte nálev z rýžového octa. Důležité je při promíchávání nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži jemně převracet. Nechte 5 minut odstát a pak ji zchlaďte vějířem nebo občasným promícháním.

Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá, drží tvar a zrníčka jsou nepoškozená. Můžete ji použít ihned nebo ji skladovat v lednici pro pozdější použití. Dobrou chuť!

Zdroj: https://sushiraj.cz