Zdá se být zcela přirozené hledat způsoby uložení bot, klobouku nebo deštníku a přitom málokdo si uvědomuje, že také víno si zaslouží správné uskladnění. Občas ho pijeme a kupujeme, jenže vložit víno do chladničky nebývá tím nejšetrnějším způsobem, který uchová jeho chuťové vlastnosti. Správná teplota Nutnost dekantace Pokud se rozhodneme víno konzumovat, doporučují odborníci například u bílého vína otevřít ho, nechat ho kratičkou chvíli vydýchat a bez prodlení podávat. Po celou dobu konzumace by mělo být uloženo v chladiči s ledem. Červené víno potřebuje k vydýchání delší dobu (přibližně jednu hodinu), aby tak upravilo teplotu na teplotu blížící se pokojové. U červeného vína je také nezbytná tak zvaná dekantace, tedy přelití do speciální karafy. Dekantace musí být provedena s jistou znalostí této činnosti, jinak by víno mohlo být navždy zničeno. Jedná se o umné přelití tak, že láhev je držena v horizontální poloze, aby případný sediment zůstal na její stěně. Pokud se nakloní víc, sediment sklouzne do karafy… a můžeme otevřít novou láhev. Šampaňské Dobře chladit bychom měli i šampaňské. Správné vychlazení je tajemství, bez něhož při otevírání truchlivě selžeme. Optimální teplota je 6 až 8 stupňů Celsia. Vkládat víno do mrazničky je však trestuhodný zločin. Pokud jsme ho neměli vhodně uloženo v chladničce, doporučuje se nechat ho chladit v nádobě s ledem přibližně dvacet minut. Konzumace jahody Mnoho lidí tuší, že jsou k šampaňskému ideální jahody, ale neví, jak přesně je jíst. Vhodit do plné sklenice? Nechat zalít sektem? Nonšalantně přikusovat? Prostě dilema…. Je to lhostejné. Šampaňské je plodem země, kde liberté patří k základním životním postojům, takže i v konzumaci jahod k šampaňskému patří svoboda…. Jak je komu libo. S ostatními pokrmy je to složitější. Za ideální k sektu jsou považovány pokrmy z vajec. Smažená vajíčka a Moet & Chandone není ani trochu barbarská kombinace, stejně jako volská voka. Pokud se týče vhodnosti pokrmů, dal by se na druhé místo zařadit francouzský koláč se slaninou, pak sýrové koláče, dále kaviár a samozřejmě mořské plody. Boxy na víno Nelze opomenout fakt, že konzumaci předchází uskladnění. Pro domácnost jsou vyráběny boxy nebo celé skříně určené pro uložení vína. Zaručují teplotu obvyklou ve vinném sklepě a někdy bývají opatřeny prosklenými dveřmi, takže se svou sbírkou lahodné tekutiny můžeme kochat den co den. -jap-