Největším problémem zimního období pro pokojové rostliny je nedostatek světla a vytápěné byty se suchým vzduchem. Rostliny se potom nepřirozeně vytahují, žloutnou, nebo dokonce shazují listy. Jak se s těmito nepříznivými podmínkami vyrovnat a dopřát rostlinám i přes zimu komfort? Stačí dodržovat následující zásady.

Dostatek rozptýleného světla

Zima patří k období, kdy nejen lidi deprimuje brzké stmívání a pošmourné dny. I rostliny potřebují dostatek světla, proto je potřeba květináče v bytě umístit na co nejsvětlejší místo. Některé rostliny (například monstera, orchideje nebo zamiokulkas) ale špatně snášejí přímé sluneční záření, protože jim hlavně přes poledne může popálit listy. Světlo tedy ano, ale raději rozptýlené.

Vlhký, přirozeně proudící vzduch

V topné sezoně, která se v bytech vyznačuje suchým vzduchem, není od věci zvlhčovat vzduch, prospěje to nejen pokojovým rostlinám. Můžete to vyřešit zvlhčovači na radiátorech nebo elektrickými, případně rostliny rosit. Mnoho pokojovek také nemá rádo průvan (například dracéna, šeflera, fíkus), ale úplně „mrtvý“ vzduch, například v nepoužívaném pokoji, jim také nesvědčí, ideální je přirozené mírné proudění vzduchu. Pokud větráte, rozhodně neotevírejte okno přímo na rostliny.

Žádné teplotní výkyvy

Teplota by měla být pokud možno stálá, časté či velké teplotní výkyvy rostlinám rozhodně nesvědčí. Většině rostlin vyhovuje teplotní rozpětí 15–20 °C, při vyšší teplotě je nutné alespoň jednou týdně zalévat, takové ibišky vyžadují zálivku i dvakrát týdně. Pokud máte rostliny v místnosti s teplotou nižší, třeba v zimní zahradě, stačí zálivka jednou za 10–14 dnů.

Se zálivkou opatrně

Rostliny je nutné zalévat podle jejich individuálních požadavků, některé jsou žíznivější než jiné. Obecně ale platí, že v zimě se zalévá méně, a rostliny snesou spíš sušší období než permanentní přelévání. Přebytek vody způsobuje hnilobu a odumírání kořenů, což může vést až k úhynu rostliny. Pokud už rostlinu přelijete, nechte ji přirozeně vyschnout, a příště buďte při zalévání opatrnější. Rostliny také upřednostňují vydatnou zálivku a následný dostatek času na proschnutí substrátu před častou a méně vydatnou zálivkou, v které se kořenům hůř dýchá.

Přesazování jen v nejnutnějším případě

Zimní klidové období není na přesazování zrovna nejvhodnější, mnohem lepší je konec zimy (únor) a konec léta (srpen). Pokud je nutné rostlinu přesadit i v zimním období, neboť už se do květináče opravdu nevejde, neroste a kořínky se prodírají z květináče horem i spodem, zvolte jen o málo větší květináč, na dno dejte drenážní vrstvu, například štěrk nebo keramzit, a použijte kvalitní vlhký substrát. Po přesazení rostlinu alespoň tři dny nezalévejte.

Hnojení vynechte

Ačkoliv je hnojení součástí péče o pokojové rostliny, v zimě hnojení vynechte a pokojovky nechte odpočinout. Na hnojení bude dost času na jaře.

Zdroje: primanápady.cz, pokojovky.co