Mnozí psi zimu a sníh přímo milují, toto období však zároveň představuje pro psí srst i kůži velkou zátěž. Střídání teplot, suchý vzduch ve vytopených bytech, chladný, až mrazivý vzduch venku psům zrovna nesvědčí, při nesprávné péči se u nich dokonce mohou rozvinout nepříjemná kožní onemocnění. Abyste tomu předešli, je potřeba o psa v tomto období správně pečovat. Jak, to vám poradí zkušená veterinární lékařka.

Méně koupelí, více hydratace

I kdyby se váš psík na koupání těšil, v zimě počet koupelí omezte. „Mytí šamponem může být pro pokožku vašeho psa náročné kdykoli během roku, ale především během zimních měsíců nebude na škodu omezit množství koupelí pouze na nezbytně nutné. Mnohdy postačí obyčejná vodní lázeň místo toho, abyste psa vždy namydlili šamponem. Když už, tak je vhodné investovat do kvalitního hydratačního šamponu, který budete v zimních měsících používat,“ radí veterinární lékařka MVDr. Renáta Valášková ze společnosti Aveflor, jak u vašeho mazlíčka předejít problémům s kůží nebo srstí.

Pravidelně kartáčujte

Kartáčování měkkým kartáčem určeným pro zvířecí srst nejen odstraní všechny nečistoty, ale také odumřelé kožní buňky a uvolněné chlupy, což pokožce usnadní přirozenou regeneraci. Kromě toho jemné kartáčování stimuluje vlasové folikuly a mazové žlázy, což pomáhá udržovat vyrovnaný stav pokožky a chrání ji před přesušením, které může být spouštěčem kožních problémů.

Vyživujte srst zevnitř

Na zdraví kůže i srsti psa má vliv i kvalitní strava. V případě, že má váš pes citlivou kůži se sklonem ke kožním problémům, můžete zvážit použití krmivových doplňků speciálně navržených na tyto problémy. Prospěšný je například lososový nebo lněný olej, případně omega 3 a 6 mastné kyseliny, všechny tyto látky přispívají ke zdraví kůže a pěknému vzhledu srsti.

Kdy je čas na veterináře

Kromě chladného počasí mohou podráždění psí pokožky a rozvoj kožních onemocnění způsobit i parazité, hormonální a nutriční nerovnováha nebo jaterní či ledvinové onemocnění. „Jako prevence před napadením parazity je vhodná aplikace antiparazitik, ideálně ve formě sprejů nebo pěny jako například Arpalit, které zůstávají na pokožce psa a nedostávají se do krevního oběhu. Pokud si ale všimnete, že se váš pes nadměrně drbe a zjevně pociťuje nepohodlí, budete ho muset nechat vyšetřit veterinářem, aby se vyloučily vážnější zdravotní problémy,“ doporučuje MVDr. Renáta Valášková ze společnosti Aveflor.

Zdroj: tiskový materiál firmy Aveflor, www.cpccares.com