Vaření rýže není žádná věda, přesto je nutné dodržet několik kroků, abyste ji nepřevařili a nevznikla vám z ní rozblácená kaše, která není ani chutná, ani nevypadá dobře naservírovaná na talíři. Než se pustíte do samotného vaření rýže v hrnci, můžete ji vylepšit dvěma způsoby: předmáčením nebo smažením. Jak na to?

Příprava sypké rýže s předmáčením

Rýže jsou sušená zrna. Její vlastnosti včetně chuti můžete vylepšit tak, že ji před samotným vařením necháte namočit ve studené vodě. Takto odstátá rýže jednak nabobtná a změkne, zároveň se však zbavíte zbytečného škrobu.

Do hrnce nasypte rýži. Tu poté zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ve vodě. Nechejte ji odstát nejméně jednu hodinu. Následně rýži slijte a nechejte ji okapat. V dalším hrnci rozpusťte asi 40-50 gramů másla. Přidejte rýži a do nádoby nalijte horkou vodu v poměru 1 : 1, přidejte sůl a přiveďte vodu k varu.

Hrnec zakryjte pokličkou a poté snižte teplotu tak, aby voda jen jemně probublávala. V tomto stavu ji nechte 12 až 15 minut v závislosti na typu rýže. Poté, co se voda částečně vypaří a zbytek se vsákne do rýže, máte hotovo. Plotýnku vypněte a nechte rýži dojít pod pokličkou.

Zdroj: Youtube

Příprava sypké rýže smažením

Pokud nechcete rýži předmáčet, můžete zkusit přípravu sypké rýže tím, že ji nejprve osmažíte. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý.

Rýži nejprve propláchněte v cedníku, abyste se alespoň částečně zbavili zbytečného škrobu. Očištěnou rýži odložte a nechte odkapat. Mezitím se můžete pustit do přípravy pánve. Do ní nalijte jednu až dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a rozehřejte ji. Do rozpálené pánve poté nasypejte propláchnutou a okapanou rýži. Tu smažte pět až dvanáct minut v závislosti na typu rýže. Důležité je rýži po celou dobu neustále míchat.

Do připraveného hrnce nalijte dvojnásobný objem vody, než byl původní objem rýže. Zapněte plotýnku, vodu osolte a přiveďte k varu. Poté přidejte osmaženou rýži a hrnec zakryjte pokličkou. Stáhněte teplotu plotýnky a rýži vařte tak dlouho, než se voda neodpaří. Po několika minutách máte sypkou rýži.

Zdroje: recepty.cz, varimedobroty.cz, naturalek.cz