Jak velkou skříň vlastně každý z nás potřebuje? S trochou nadsázky můžeme říci, že asi tak o polovinu menší, než si myslíme. Takový prostor by nám totiž stačil, kdybychom to, co dlouhodobě nenosíme, jednoduše neskladovali. To je ale těžké, takže bychom měli mít to skladování zařízeno co nejefektivněji. Jistě máme mezi oděvy věci nadčasové, opravdové evergreeny, kterých není radno se zbytečně zbavovat - třeba klasický kalhotový kostým. Jinak platí: čím více podléháme módě a kupujeme módní výstřelky, tím více se brzy začneme přímo topit v oblečení.

Dobře navržená šatna i skříň na míru nám ale dovoluje ukládat hodně věcí a ještě v ní mít přehled. Díky variabilnímu vnitřnímu uspořádání bude všechno při ruce, protože si sami vnitřek můžeme přestavět podle svého přání. Jenom bychom se měli držet (pro své vlastní pohodlí) určitých základních postupů, osvědčených pro ukládání šatstva. Pravidla jsou trochu variabilní podle výšky naší postavy, ale v průměru platí obecně.

Na police umístěné výše než 180 - 185 cm od podlahy ukládáme to, co se delší dobu nenosí, a také sezónní oblečení. Pokud sem dáváme věci, které právě nosíme, bude v těchto nejvyšších policích brzy nepořádek, protože (hlavně když máme nižší postavu) do hraniček svetrů a triček saháme většinou trochu poslepu. Opačný problém nastane, ukládáme-li oblečení (třeba kalhoty) 50 - 60 cm od země nebo dokonce až na dno skříně – musíme se pak pro každý kousek velmi nepohodlně ohýbat. I proto je lepší tady mít větší předměty, snadno uchopitelné, hlavně kabely, kabelky, tašky a kufříky, také třeba uzavřené krabice se společenskou obuví, drahé lodičky a podobně. Tyto předměty by určitě neměly být překryty visícími šaty - ukládáme je sem podle výšky šatní tyče a délky šatů.

Kam až dosáhnou ženy?Pro ženy je nejvyšší výška, kdy mohou vestoje na podlaze manipulovat s věcmi na policích, asi 192 - 198 cm. To je samozřejmě individuální, ale tento údaj alespoň napovídá, nad jakou výšku je třeba počítat se schůdky (a zda musejí mít třeba tři stupně nebo stačí mít po ruce u skříně jednoduchou stoličku).

A co nejvyužívanější místo, které jsme vymezili prostorem asi mezi 70 a 180 centimetry od podlahy? Jak tady mají být uspořádané police, koše a šatní tyče? V zorném úhlu, na policích ve výši očí a o něco málo níže bychom měli mít věci, které nejčastěji nosíme. Pak si musíme ujasnit, jak vysoko potřebujeme mít šatní tyč. Měla by být minimálně 165 cm od podlahy skříně, ale možná to nestačí – to podle toho, jak dlouhé oblečení u nás převládá a také opět záleží na výšce naší postavy. Nebo můžeme nechat instalovat do skříně sklopné tyče s táhlem, které se dají připevnit mnohem výše.

A jak je to s délkou šatní tyče? Měla by mít minimálně 120 cm, ale zcela záleží na počtu oděvů...

Sklopné tyče a výsuvy ve skříňových systémech nám vůbec zajišťují pohodlí při manipulaci s šatstvem. Výhodné jsou otevřené regály s košíky s pojezdy, výsuvné drátěné police, výsuvné držáky na kalhoty, kravaty i pásky. To všechno zajišťuje dobré větrání šatů a prádla, ale také dokonalý přehled o uložených věcech. Můžeme totiž mít i hlubší skříň a nevadí to – výsuvné police nám dají nahlédnout i do věcí uložených úplně vzadu. Právě s přehledností je problém u klasických pevných a výše umístěných polic starších skříní.

-ag-Foto: Roldor