Handicapovaný člověk potřebuje v první řadě mnohem více prostoru. Začneme tedy hned dveřmi, protože běžně užívanou šířkou dveří 60 a 70 cm vozíčkář neprojede a špatně jimi bude procházet i člověk o berlích. Dveře by proto měly být široké aspoň 90 cm a opatřené zámkem odjistitelným zvenku. To pro případ, že budeme muset dotyčnému na pomoc. Rovněž je třeba myslet na to, že se dveře musejí otvírat směrem ven, ne dovnitř - kdyby člověk s handicapem například upadl a zůstal ležet přímo u dveří, prudkým otevřením dveří otvíraných dovnitř bychom ho mohli zranit.

Práh dveří by neměl být vyšší než 2 cm, stejně jako všechny další výškové rozdíly na podlaze. Nejlepší je výškové rozdíly zcela vypustit, neudělat žádný práh, vaničku sprchového koutu zapustit do úrovně podlahy atd. Nášlapný povrch musí být přirozeně protiskluzový.

Pro pohodlnou oporu osoby s postižením budeme do zdí zapouštět madla. Protože předpokládáme, že se o ně člověk bude opírat vší vahou, mívají nosnost 150 kg. Váhu však musejí vydržet nejen madla, ale i stěny! Sádrokarton v tomto případě k rekonstrukci nepostačí, budete muset zvolit něco pevnějšího, například pórobeton.

Sanita

Aby vedle toalety mohl pohodlně zaparkovat vozík, délka mezi jejím čelem a zdí by měla být 70 cm. Znamená to, že mísu odsadíme 45 cm od zdi, a to ve výšce 45 cm nad podlahou. Pod umyvadlo nelze zabudovat skříňku, musí tu být volný prostor, aby sem člověk na vozíku mohl zajet "jako ke stolu" a snadno dosáhl na baterii, mýdlo a další hygienické potřeby. Umyvadlo se instaluje tak, aby jeho horní hrana byla 80 cm nad podlahou.

Do sprchového koutu je vhodné umístit speciální sedátko. Jestliže bude sprcha sloužit vozíčkáři, mezi sedátkem a vozíkem by měla být možnost zatáhnout závěs nebo posuvnou zástěnu, aby se na vozík během sprchování nenacákalo.

Pro postižené osoby je nejnáročnější vstoupit do vany. Dobrou zprávou je, že dneska seženete i vany s vodotěsnými dvířky, které přístup značně zjednodušují. Vzhledem k tomu, že byly přímo vyrobeny na základě bezbariérového konceptu, bývají opatřeny i protiskluzovým povrchem nebo i praktickým sedátkem.