Doplňky a dekorace do domácnosti jsou velmi širokou kapitolou v interiérovém designu. Jejich funkce je zejména estetická a zvyšuje hodnotu každého prostoru. Některé doplňky, jako například koberce nebo vázy, mohou samozřejmě sloužit i prakticky, ale rozhodně to není pravidlem. Mezi doplňky interiérů řadíme již kusové koberce, zajímavé předložky, polštáře na gauč a různé deky či plédy či další dekorativní tkaniny. Dále pak sem patří obrazy, zrcadla a další předměty na zeď (oblíbené jsou i tematické cestovatelské, jako masky, štíty nebo další). V neposlední řadě to jsou pak různé poličky, stolečky nebo malé komody, mísy, vázy, svícny a svíčky, lampy apod. Zkrátka všechny možné předměty, které nejsou základním nábytkem, ale dotvářejí celkový dojem z místnosti.

Při výběru dekorací můžete využít svou fantazii a pustit se do nakupování. Přesto je dobré dodržet alespoň nějaké pravidlo, aby pak výsledek byl opravdu půvabný a zajímavý a aby se z vaší domácnosti nestalo jen skladiště „lapačů prachu“. Platí, že každá místnost potřebuje jeden až dva zajímavé, originální kousky, které budou tvořit její dominantu. Zkrátka když do místnosti vejdete, je to přesně ta věc, která upoutá vaši pozornost. Takový doplněk je jakýmsi středem dané místnosti, ostatní doplňky jsou méně nápadné a už jen atmosféru dotvářejí. Hlavním doplňkem bývá právě například kusový koberec, zajímavá designová lampa či lustr, obraz nebo zrcadlo v dekorativních rámech a podobné větší předměty.

Aby takový předmět mohl v místnosti vyniknout, je potřeba nejprve vyměřit, zda se do prostoru dobře vejde. Neznamená to pouze, že obraz vmáčkneme někam mezi skříně nebo že koberec celý zastavíme nábytkem, nebo že si do malého pokoje pořídíme velkou stojící lampu, která je sice krásná a má velké stínidlo, o kterou ale neustále narážíme. Naopak. Každý takový dekorativní předmět kolem sebe potřebuje dostatek prostoru, aby právě náležitě vynikl.

Každá „hlavní dekorace“ může celkový dojem pokoje dolaďovat, nebo naopak může vytvořit zajímavý kontrastní prvek. V tom mohou pomoci vybrané materiály. Můžete si do moderního pokoje pořídit starožitnou komodu nebo klasický „ušák“, do místnosti vybavené dřevem se zase zajímavě hodí nějaký originální kovový nebo skleněný prvek, jako velký lustr či lampa a tak dále. Stále je však třeba myslet na to, aby se doplňky hodily k celkovému stylu pokoje. Určitě jinak vybavíme elegantní obývací pokoj, jinak kuchyň ve stylu Provence a jinak pokoj pro sportovně založeného teenagera.

Posledním, ale rozhodně neméně důležitým faktorem jsou barvy. Jejich škála vám poskytne opravdu široké pole působnosti, co se výběru doplňků týče. Můžete volit kontrastní barvy dekorací proti celkovému ladění místnosti, například jasnou, sytou barvu poliček nebo koberce oproti jemnému pastelovému nábytku a bílým stěnám. Základní pravidlo pro optimální ladění barev v místnosti je 10-30-60. Tedy pouze 10 % v místnosti by měly tvořit nápadné syté barvy, 30 % pak patří barvám nápadnějším, ale ne příliš a zbytek, tedy oněch 60 %, jsou potom barvy neutrální, jemnější, případně barva bílá. Tímto pravidlem předejdete tomu, že pokoj bude působit příliš rušivě, agresivně, ale naopak že v něm bude panovat harmonie, abyste se v něm cítili dobře.