Okrasné ryby do jezírka můžete vybírat podle řady kritérií. Mají být barevné? Velké? Abych je viděl? Dravé? Nebo je chci chytit a sníst? A pozor, ryby rostou!

Je proto na místě si také položit jiné otázky: Jak je jezírko zkonstruované? Malé a mělké? Velké a hluboké? Jakou teplotu bude mít voda v těch největších letních vedrech? Přežijí ryby léto? Přežijí zimu? Kam je schovám? Je jezírko schopné se průběžně zbavovat detritu a zelené hmoty na filtru? A hlavně - jsem ochoten se o rybníček průběžně starat?

V diskusích na internetu najdete od zkušených chovatelů řadu zajímavých rad, a pokud se týče výběru ryb, co chovatel, to jiný názor na to, co je ideální rybka. Někteří vyzdvihují české líny a malé kapry, jiní zlaté karasy, a pak je tu samozřejmě zástup milovníků japonských KOI kaprů. V jezírku navíc můžete chovat i více druhů rybek najednou.

„Obecně můžete mít sladkovodní ryby, jaké chcete, ale před jejich nákupem se ptejte, zda se do vašeho jezírka hodí. Do mělkého nemůžete nasadit jesetera, který potřebuje hloubku alespoň 1 m a objem více než 10 m³. Karas je odolná ryba a snese jak teplé léto, tak led na hladině. Můžete mít i barevné vyšlechtěné verze, ale protože se budou zdržovat u hladiny, počítejte se ztrátami díky kočkám a ptákům. Lososovité ryby musíte chovat v chladné a proudící vodě do 20 °C a budou velmi náročné na čistotu. Dravci budou užiteční jen do určité velikosti, kdy budou redukovat stav například přemnožených karasů, ale později mohou větší ryby poškodit anebo trpět hladem,“ říká Jan Grmela z Mendelovy univerzity v Brně.

KOI kapři se stali i v Česku i na Slovensku králi okrasných rybníčků, a pokud jste ochotni do nich investovat, pak vězte, že péče o ně se nijak neliší od ostatních kaprovitých ryb. Oproti jiným druhům jsou také velmi odolní proti dezinfekčním a léčebným procesům. Kapři si také brzy zvyknou, že s vaším příchodem často přijde i krmivo a vy se můžete těšit krmením z ruky. To ovšem může zároveň znamenat, že se mohou stát snadnou kořistí již zmiňovaných koček, protože každý stín u břehu kapříky přiláká k okraji jezírka.

Když už hovoříme o krmení, pamatujte, že všeho moc škodí. „Přílišné množství krmiva najednou ryby nestačí pozřít a zbytky se budou rozkládat na dně. Mnoho krmiva znamená také více odpadních látek, více škodlivin, více hnojiva a více řas. Nad 28 °C již nekrmte vůbec. A věnujte pozornost kvalitě krmiva. Superprémiové krmivo má nejvyšší míru stravitelnosti, nejvyšší obsah doplňkových látek a vitaminů a přispěje k lepší zdravotní kondici ryb i vody díky nižšímu odpadu,“ vysvětluje Pavel Míča, zastupující českou značku Vodnář, která se na péči o jezírka a její obyvatele specializuje.

Aby rybníček prosperoval, nevyhnete se průběžnému čištění od řas a detritu, které mohou být příčinou úhynu ryb. Jednou za čas podle velikosti je vhodné rybníček vypustit a vystříkat dno a stěny od zarostlých řas a dalších zbytků organické hmoty, kterou se nepodařilo vysát. Je to otrava, ale dobrou zprávou je, že tvorbě řas a redukci škodlivin se dá předcházet celou paletou vhodných přípravků, jako jsou nitrifikační bakterie Baenzy, přípravky absorbující škodliviny a fosfor jako Sorbolit Fosfosorb a krmiva s vysokou mírou stravitelnosti, díky kterým se omezí tvorba odpadu. Přidanou hodnotou jsou nejen zdravé ryby, ale i čistší voda.