Nový rok je přelomem v mnoha ohledech. Symbolicky také zahajuje novou zahradnickou sezonu, a tak se nabízí navštívit zahradnictví, kde už v těchto dnech naleznete širokou nabídku osiva a sadby.

Co je zákonem psáno, to musí být dáno

Prodej semínek je stejně jako kterékoliv jiného zboží regulován normami, konkrétně zákonem o oběhu osiva a sadby a dalšími souvisejícími vyhláškami.

Zákon tak stanovuje více než deset údajů, které musí balení semínek obsahovat. Patří mezi ně označení norem EU, dodavatele a jeho adresy nebo rok uzavření obalu. Dále se musíte dočíst název druhu a název uchovávané odrůdy, oblast původu uchovávané odrůdy nebo oblast výroby osiva. Mezi další zákonem dané parametry patří informace o hmotnosti balení, respektive samotných semínek.

Pokud některou z těchto informací balení neobsahuje, je dost možné, že jde o nekorektního dodavatele. Vždy se můžete zeptat prodejce, odkud zboží bere, a ujistit se, že jde o seriózního výrobce.

Výrobci se často dělí o pěstitelské tipy a triky

Výrobci na sáčku zpravidla uvádí i další údaje, které jsou spíše praktického významu pro vás – pěstitele a zahrádkáře. Jde tak zejména o informace týkající se sklizně, které nám napoví, zdali jde o ranou, polopozdní, či pozdní odrůdu.

Mezi dalšími častými doplněnými informacemi se objevují stručné pěstitelské podmínky. Ty nám poradí, odkdy je vhodné semena vysévat, v jaké půdě se jim bude dařit nejlépe a zdali potřebují ke svému růstu spíše více slunce, nebo polostín.

Někteří výrobci dávají přednost grafickému znázornění (například na obalu semen, která vyžadují více slunečního světla, naleznete obrázek sluníčka), jiní zůstávají u slovního popisu. Důležité však je, že všechny důležité informace, ať už ty dané zákonem, nebo ty praktické, byste měli nalézt na obalu.

Zdroje: Zakonyprolidi.cz, Semenaonline.cz, Prozeny.cz