Kam s vinylem?

Vinylová podlaha se v zásadě hodí úplně všude, jelikož představuje prakticky nejodolnější materiál ve srovnání s dřevem či laminátem. Mladé rodiny s dětmi ocení její odolnost vůči poškrábání a dalšímu mechanickému poničení, kterému se při každodenním dovádění s dětmi nevyhnete. To samé ostatně platí i pro domácí zvířata. Vinylu drápky prakticky nemohou ublížit.

Vlhkost nevadí

Podlaha z vinylu dobře odolává změnám vlhkosti, využití tak nachází i v koupelnách či kuchyních, což jsou prostory, kam bychom pokládat dřevěnou podlahu nedoporučovali. Dlouhodobé působení vlhka či vody dřevo ničí, vinyl v imitaci dřeva tak může splnit veškeré požadavky na váš interiér. Zároveň v kuchyni často dochází k zátěži podlahy mj. kvůli nešikovné manipulaci s jídlem. Vinylová podlaha se však velmi snadno udržuje, a příprava pokrmů je tak bez starostí.

Lepený, či click?

Pokud se rozhodnete pro vinylovou podlahu, dalším kritériem pro výběr je konkrétní typ této podlahy. První možností je lepený vinyl, který většinou vyžaduje nivelaci, hodí se do staveb s anhydritem. Vyžaduje absolutně rovný povrch. V tomto případě je však třeba počítat rovněž s cenou za lepidlo a s tím, že je potřeba šikovnějšího podlaháře, který vám podlahu pomůže položit.

Vinyl click představuje jednodušší variantu, která se snadněji pokládá a lze ji také zvládnout svépomocí. Cena je konečná, pouze je třeba přikoupit parotěsnou fólii. Zámkový vinyl (click) lze pořídit s integrovanou podložkou (Spirit) či bez ní (Pure Click), kdy je nutné zvlášť zakoupit ještě podložku (např. dreamtec).

Co se týče konkrétního dekoru, lze vybírat ze široké nabídky vzorů. Dekor Home 40 je ekonomicky výhodný, Spirit Elite představuje méně sukatou variantu. Oproti tomu Country je sukatější dřevěná varianta a dekor ve vzoru dlažby se nejvíce hodí do koupelny.