Napětí baterie udává množství elektrické energie, kterou může baterie poskytnout. Obecně platí, že čím je vyšší napětí, tím větší výkon může mít připojený nástroj. Výrobci nabízejí baterie s napětím standardně 10,8 V, 12 V, 18 V, 24 V nebo 36 V, ale v některých případech může být napětí až 54 V.

Je lepší 20V, nebo 18V akumulátor?

Zdroj: Youtube

Kromě napětí je také důležité brát v úvahu kapacitu baterie, která udává, kolik energie může baterie uchovat. Výrobci nabízejí baterie s různými kapacitami, v závislosti na tom, jak často používáte nástroj a jak dlouho ho potřebujete používat bez nutnosti dobíjení. Standardní kapacity baterií jsou 1,3 Ah, 1,5 Ah, 2 Ah, 3 Ah, 4 Ah, 5 Ah a až 12 Ah.

Důležité je také vědět, že někteří výrobci používají speciální technologie, které umožňují kombinovat baterie a zvyšovat tak napětí. Některý výrobce například využívá u strojů hned dvě 18V baterie, čímž dosahuje napětí 36 V apod.

Při výběru baterie je tedy důležité zohlednit vaše potřeby a požadavky. Pokud potřebujete vysoký výkon, je lepší volit baterii s vyšším napětím a vyšší kapacitou. Pokud ale používáte nástroje jen občas a není nutné mít vysoký výkon, může být vhodnější zvolit menší kapacitu baterie, ale s výhodou menší hmotnosti stroje.

Dobrou

Dobrou analogií pro výkon versus energie je představit si vědro s výlevkou. Větší vědro pojme více vody a je podobné baterii s vysokou kapacitou energie. Velikost otvoru nebo výtoku, kterým voda opouští kbelík, je podobná síle – čím vyšší výkon, tím vyšší rychlost vypouštění. Chcete-li zvýšit výkon, obvykle byste zvětšili velikost baterie, ale pro zvýšení výkonu snížíte vnitřní odpor. Konstrukce článků hraje obrovskou roli při získávání baterií s vysokou hustotou výkonu.

Životnost strojů a baterií

Mezi jednotlivými značkami lze najít výrazné rozdíly v ceně, i když dle tabulek jsou parametry stejné. Čím to je? Je to především v tom, že nízké ceny bylo dosaženo velmi jednoduchou elektronikou, která prakticky neřídí proces nabíjení, přebití a vybíjení.

Je to způsobeno převážně rozdílností stavby šasi a pokročilostí řídicí a ochranné elektroniky. V levných bateriích a strojích hobby značek budou obsaženy v bateriích pouze články a kontakty, ve strojích pouze spínací elektronika, aku nabíječky budou nabíjet baterie pomaleji a s nedostatečnou ochranou například proti přebití. V pokročilých systémech však najdete systémy pro řízení vybíjecích a nabíjecích cyklů baterií, hlídání životního cyklu článků, odpojení motoru při přetížení, ochranné klece bateriových článků a další podpůrné prostředky, které výrazně prodlouží životnost nářadí.

Důležitá věc

Pokud budete vybírat novou baterii ke svým přístrojům, můžete se setkat s originálními i neoriginálními typy. To, co si musíte hlídat, je, o jaký typ akumulátoru se jedná. Musíte hlídat stejné napětí a také typ článku. Zatímco Ni-Cd nebo Ni-MH se mohou zaměňovat a využívat i stejnou nabíječku, nelze totéž udělat s typem Li-Ion.


Zdroj: Family Handy Man, Nářadí Hornig, Ansys