Barva fasády bývá v našich krajích tradičně světlá a tlumená, ale extravagance není tabu, pokud se váš dům nenachází v oblasti, kde vám ji zamítne místní úřad. Netradiční a výrazné tóny se hodí zejména pro moderní, tvarově zajímavé stavby, vždy je ale nutné myslet na to, aby byly zmíněny už v projektu, který ponesete na úřad ke schválení. Zdaleka ne každá radnice bude nadšená z fialové kostky mezi tradiční zástavbou.

Přihlédnutí k okolí je tedy první věc. Pokud se obáváte, že váš dům bude působit nudně, když ho prostě natřete nabílo, jen abyste příliš nevybočovali z řady, zkuste si pohrát s barevnými kombinacemi a materiály. Fasáda se nemusí skládat jen z omítky. Pokud část domu obložíte dřevem, kamenem nebo cihlovými páskami, z obyčejného bílého domku se rázem stane originální dílko, na které bude radost pohledět.

Důležité je rovněž sladit barvu fasády s drobnými prvky na domě, jako jsou okenní rámy, žaluzie, dveře, podhledy a okapy. Ty totiž mohou v závislosti na barvě omítky vyniknout, nebo zůstat zcela utlumeny. K dřevěným oknům se hodí spíše jemné, přírodní odstíny bílé, okrové a žluté, zatímco bílá plastová okna může obklopovat v podstatě jakákoli barva.

  • Tip: Volíte-li tradiční červenou střechu, budete k ní muset zvolit i klasickou, velmi světlou barvu omítky. Jakýkoli výraznější odstín by vedle červené bil do očí.

Při výběru barvy je potřeba si uvědomit, že jinak daný odstín vypadá na malém vzorku, jinak v kyblíku a zcela odlišně na velké ploše fasády za denního světla. „Ujistěte se, že exteriérové barvy nevybíráte při umělém světle, které dokáže skutečnou barvu výrazně změnit. Barvy vybírejte venku, ne však na přímém slunci. Pamatujte také, že na malých plochách se syté barvy zdají intenzivnější, než ve skutečnosti jsou. Na velké ploše domu mohou působit světleji, než byste chtěli,“ upozorňuje Monika Linghartová, odbornice z oddělení barev a laků v projektových marketech Hornbach.

Drobnou zradu v sobě skrývá i klasická zářivá bílá, ačkoli se můžeme domnívat, že právě touto barvou nelze nic zkazit. Za přímého letního slunce na jižní straně vás totiž právě ze zářivě bílé rozbolí oči, že ani nebudete moci na dům pohledět. Lepší je proto zvolit tzv. lomenou bílou, která bude mít lehce krémový nebo našedlý nádech.