Více než moderní styl chalupáři upřednostňují vzhled, který si pamatují z dětství od svých babiček. V interiérech se tedy prosazují spíše klasické materiály a vzory, i když jejich provedení často moderní nádech už mívá.

Přírodní materiály hrají prim

Syntetické materiály jsou sice praktické, ale na chalupu se příliš nehodí. Zvolte raději přírodní materiály. Mezi ty nejoblíbenější patří například kanafas, který je nesmrtelný a nadčasový. Jedná se o plátno vyrobené ze středně hrubých přízí. Původně se látka tkala z konopí, později už z bavlny. Kanafas může být jednobarevný, pruhovaný, kostkovaný a károvaný, dnes se vyrábí i s dekory drobných kvítků nebo lístečků. Nejčastěji jde o bílou a indigově modrou či tureckou červenou. V moderním provedení přibyla žlutá, černá, zelená a fialová. Z kanafasu můžete mít povlečení, závěsy, ubrusy, ale i utěrky, kuchyňské zástěry nebo povlaky na polštářky.

Dalším oblíbeným materiálem je žakár. Ten je utkaný z barevné příze. Je to látka, která si udržuje svou barevnost a dá se využít z obou stran. Dekorační možnosti jsou proto o to větší.

Velkou popularitu nabývá v posledních letech len. Hodně lidí se mu vyhýbá kvůli mačkavosti, ale určitá ležérnost není na chalupě překážkou. Len má vysokou životnost a pevnost, moc se nešpiní a má antibakteriální účinky. Pokud ho použijete na povlečení, budete se moct těšit z jeho další skvělé vlastnosti – v horku chladí, ale v zimě naopak hřeje, navíc absorbuje vlhkost a odpuzuje roztoče. Vedle jednobarevného se objevuje i len se zajímavými jednoduchými i dekorativnějšími motivy.

Romantický venkovský vzhled

Pokud chcete zdůraznit romantický styl interiéru, můžete zvolit bavlnu s drobným květinovým i ovocným vzorem nebo dekory s motivy venkova či kuchyně. K tomuto stylu patří i bílé vyšívané ubrusy, prostírání a polštářky šité technikou patchwork či háčkované záclonky.

Aby mnoho barev a dekorů v místnosti nepůsobilo chaoticky, lze zvolit jednu či dvě barvy a jednobarevnou látku se dvěma až třemi spolu ladícími vzory, které se mohou střídat a různě kombinovat na okenních závěsech, ubrusu, prostírání, na sedácích, polštářcích, ale také na zástěře, chňapkách a dalších doplňcích.

Zdroj: Chatar-chalupar.cz, Abecedazahrady.dama.cz