Začneme rozměry. Standardně se dveře vyrábějí s šířkou 60, 70, 80 a 90 cm. U výšky je to pak 197 cm. Rozměry se často liší dle místnosti, ve které jsou využity. U koupelen se doporučuje šířka 70 cm, do obytných místností naopak 80 či 90 cm, pro místnosti jako komora nebo spíž stačí například dveře o šíři 60 cm. V dnešní době se velmi oblíbeným řešením staly tzv. atypy, tedy dveře nadstandardních rozměrů. Dříve spíše podpultová záležitost se dnes postupně dostává do standardní nabídky všech výrobců. Proto na trhu naleznete dveře sahající až do výšky 370 cm.

Uvažovaný rozměr dveří podmiňuje velikost stavebního otvoru, do nějž budou zasazeny. Výška stavebního otvoru se měří od „čisté podlahy“, tzn. od hotové podlahy (koberec, dlažba, plovoucí podlaha atd.). Montáž zárubní tedy přichází při stavbě na řadu až téměř nakonec, když jsou hotové malby, případně obklady a podlahy. Zpravidla by měly stavební otvory být o 10 cm širší, než jsou plánované.

Šířka dveří v centimetrech Šířka stavebního otvoru (cm) Výška stavebního otvoru (cm)
90 100 202
80 90 202
70 80 202
60 70 202

Doleva-doprava?

Když budete objednávat dveře, musíte určit, jestli jsou levé, nebo pravé. Jak to poznat? Postavte se před otvor – prostor budoucích dveří. Stůjte tak, jako byste se je chystali otevřít k sobě (vždy budete stát čelem k pantům zárubně). Podívejte se, na které straně jsou umístěny panty. Jsou-li napravo, potřebujete dveře pravé, jsou-li vlevo, jde o dveře levé.

Dalším důležitým faktorem, který je potřeba si ujasnit, než se vydáte k prodejci, je optimální systém otevírání dveří. Pro rozhodnutí je nutné si uvědomit, kolik místa můžou dveře zabírat, jak často budou v provozu a samozřejmě, který systém se vám bude líbit nejvíce a bude pro vás nejsnazší. Vybírat můžete z otočných (klasických, s reverzním otevíráním nebo s otevíráním v obou směrech), posuvných (na stěnu nebo do pouzdra ve stěně), lamelových, skládacích nebo kyvných. Každý z těchto systémů otevírání má své výhody, vyberte si ten, který nejvíce odpovídá vašim představám. Zároveň můžete zvolit pro každou místnost jiný typ otevírání se zachováním stejného dekoru pro jednotný vzhled interiéru.

Standardní otočné dveře jsou nejrozšířenější a zdaleka nejpropracovanější s opravdu širokou paletou možností. Zaručují také dokonalé těsnění dveřního křídla v zárubni. Jsou však prostorově náročnější, na otevření potřebují až 0,8 m2. Dveře mohou být jednokřídlé i dvoukřídlé. Kromě klasického otevírání je možné volit i dveře reverzní, které se otevírají v opačném směru, tedy do zárubně a využijete je například v situaci, kdy se nemohou otevírat do úzkého prostoru. Zajímavým řešením je také otevírání v obou směrech, které vám pomůže vyřešit problém s prostorem v interiéru – oproti klasickému otočnému křídlu jsou jejich požadavky na prostor o 40 % nižší. Pokud i tak potřebujete maximální úsporu prostoru, je na místě zvolit alternativní způsob otevírání.

Velmi populární řešení představuje posuvné otevírání na stěnu nebo do stěny. Pokud se bojíte větších stavebních úprav, tak určitě volte otevírání na stěnu, které je nejjednodušším řešením. Jeho prostorové nároky jsou pouhých 0,1 m², je však nutné počítat s prostorem, kam se dveře odsouvají. Pokud se nebráníte stavebním úpravám, zvolte dveře posuvné do stěny nebo do stavebního pouzdra. Jedná se o kovovou konstrukci s posuvným mechanismem zabudovanou do montované příčky nebo zděné stěny. Efektním provedením je tzv. synchronní posuv – lankový mechanismus umístěný v kolejnici zajišťuje, že ovládáním jednoho dveřního křídla ovládáme současně i druhé křídlo. Dalšími možnostmi jsou dveře lamelové, skládací nebo kyvné (tzv. lítačky).