Každé mamince se může zdát shánění výbavičky nekonečné. Ze všech stran na ně proudí informace o tom, že se neobejdou bez všemožných vymožeností. Občas ale není od věci se při pořizování věcí vrátit k úplným základům. A mezi ty patří právě hrací deka pro miminka.

Proč je hrací deka důležitá

Několikaměsíční miminka začínají objevovat svět kolem sebe. A právě v tu chvíli přichází čas na pokládání na bříško, a tedy i pořízení vhodné hrací deky. Ta poskytuje bezpečný prostor nejen pro rozvoj hrubé motoriky, ale v případě barevných dek i vnímání vzorů a barev.

Jaké materiály zvolit

Při výběru nejvhodnějšího materiálu hleďte především na zdravotní nezávadnost, možnost praní v pračce a případně také sušení v sušičce. Materiál by měl být na dotek příjemný a měkký. Vyhněte se opravdu silně polstrovaným hracím dekám, které zbytečně ztěžují miminku pohyb.

Mezi nejlepší materiály patří zejména bavlna, kterou je možné prát v pračce, je velice odolná a nesráží se. Jedinou větší nevýhodou může být fakt, že patří mezi mačkavé materiály a je třeba ji žehlit. Dobrou volbou je také polyester. Sice nepatří mezi přírodní tkaniny, ale má podobné vlastnosti jako bavlna a nemačká se.

Pro jaký věk je hrací deka vhodná

Při výběru hrací deky berte v potaz i věk vašeho miminka. Zatímco děti do jednoho měsíce věku na hrací deku vůbec nepatří, u dek pro miminka do dvou až tří měsíců nemusíme příliš dbát na velikost či barvu. Ta je důležitá především u dětí od čtyř měsíců, kdy se začínají otáčet a zkoumat svět kolem sebe.

Na rozměr deky začněte myslet od šestého měsíce, kdy se děti začínají plazit a dříve dostačující deka jim může být najednou malá. A přestože deku mohou využívat i batolata, vzhledem k prvním pádům už je vhodnější pěnová podložka. Při jejich výběru je potřeba dát pozor zejména na obsah škodlivých látek.

Zdroj: ireceptar.cz, alza.cz