V nabídce jsou různé druhy chladicích zařízení pro domácnosti. Lednice jako samostatné jednotky a lednice vestavěné do nábytku. Stejně jsou rozděleny i mrazáky, ovšem s tím, že volně stojící mrazák může být i pultový, tedy s výklopným horním víkem. Ty jsou už velmi prostorné a jsou určeny pro mražení velkého množství potravin. Dále máme takzvané kombinace, kdy jeden přístroj nabízí jak lednici, tak i mrazák. I tady jsou ale poddruhy. Mrazák totiž může být jako samostatná jednotka s vlastními dvířky, nebo součást chladicí části ledničky s vnitřními dvířky. A opět musíme vybírat, zda chceme, aby přístroj stál samostatně, nebo byl zabudován do nábytku.

Základ je energetický štítek

To, co vás bude na lednici asi zajímat nejvíc, je energetický štítek. Dejte mu předost před čímkoli jiným. Je to opravdový fundament výběru, který vám řekne o výrobku víc než mnohastránkové marketingové letáky.

Od roku 2012 musí mít ledničky na sobě takzvaný energetický štítek, který v sobě obsahuje velké množství nejdůležitějších informací o ledničkách. Až do konce loňského roku musely být energetické štítky na ledničkách pouze v obchodech. Od 1. ledna je zavedeno povinné používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji.

A co nám tedy říká? Například tu najdete objemy chladničky a mrazničky v litrech, což je pro vás jistě velmi důležitý údaj.

Neméně důležitý údaj je hlučnost. Ta se udává v decibelech. Hluk lednice je produktem kompresoru, který při své práci (viz vložený článek „Jak funguje lednice“) vytváří. Pokud se vám zdá, že údaj je nesmyslné pozorovat, protože se u jednotlivých modelů pohybuje v rozmezí třeba čtyř decibel, pak byste měli vědět, že hluk je veličina logaritmická. Útlum o tři decibely tak znamená poloviční výkon hluku. Například šelest listí vykazuje hladinu hluku na cca 60 dB, poslech kytary ze 40 cm pak 70 dB.

Úspora = energetická účinnost

Největší prostor na energetickém štítku dnes zabírá ikona energetické účinnosti produktu. Mohla by být i poloviční, protože kategorie D-B už se dnes nesmí v EU prodávat.

A co znamenají ty hodnoty A až A+++? Jde o to, kolik elektrické energie ročně ta která lednice spotřebuje. Pokud tak váháte, jestli si pořídit lednici typu A, nebo A+++, podívejte se na tabulku. A pak si rozmyslete, jak dlouho takovou lednici budete provozovat. Úsporu dle naší tabulky pak vynásobte těmi roky a zjistíte, jestli se vám zvýšená investice do snížené spotřeby vyplatí.

Ilustrativní spotřeba elektrické energie u jednotlivých energetických tříd ledniček

Energetická třída Roční spotřeba v kWh Náklady v Kč/den Náklady v Kč/rok
A+++1601,84672
A++2192,52920
A+2743,151151
A3053,511281

Počítáno s cenou 4,20 Kč/kWh

A jak se snížené spotřeby dosahuje? Především lepší izolací. Takže se můžete přesvědčit, že nejekonomičtější lednice a mrazáky mají nejtlustší stěny, které zabraňují pronikání tepla dovnitř. Sekundárně se tak omezuje i místo uvnitř lednice.

Také se spotřeba energie snižuje vestavěním energeticky lepších kompresorů nebo instalací doplňkových systémů s menší spotřebou (například LED osvětlení).

Kolik kompresorů?

Lednice se mohou lišit i počty kompresorů. Ty dvoukompresorové mají rozdělenou funkci pro lednici a pro mrazák a při výpadku jednoho z nich ho druhý zastoupí. Ovšem zde nastupuje vyšší cena celého produktu. Proto se výrobci čím dál více snaží nabízet jednokompresorové lednice.

Ledničky a mrazničky se také rozdělují podle toho, v jak teplém prostředí budou stát. Jde o takzvané klimatické třídy. Je nutné tak vybírat chladicí techniku, která bude nejen vhodná do teplých, ale i do chladných místností.

  • SN – teplota okolí +10 až +32 °C
  • N – teplota okolí +16 až +32 °C
  • ST – teplota okolí +18 až +38 °C
  • T – teplota okolí +18 až +43 °C

Ty se ale liší chladicími okruhy. Jeden okruh znamená, že pokud budete odmrazovat mrazák, musíte vypnout celou lednici. Regulace teploty navíc není tak pružná a chladicí výkon (o něm si řekneme něco dále) není tak velký. Dvouokruhové tyto nevýhody smazávají, ale mají o něco vyšší cenu a spotřebu elektrické energie.

A to není všechno. Co lednice umí, jaké mají funkce apod., to se dozvíte v příštím dílu.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 1/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.