Jakou máte představu o interiérových dveřích? Líbí se vám dřevěné, laminátové nebo z dýhy? Nabízejí se dveře do pouzdra, na stěnu, dveře bezfalcové i bezobložkové. V každém případě interiérové dveře nevybírejte samostatně coby solitér, ale s přihlédnutím k oknům a podlahám. Vše dohromady musí dávat smysl jak z hlediska barev, tak i materiálu.

Kolik dřeva v interiéru?

Základní úvahou je, kolik dřeva budete chtít do interiéru pustit. To se bude odvíjet podle toho, jak moc budete chtít mít interiér moderní, klasický nebo venkovský. Obecně se dá říci, že čím více dřeva (v závislosti na jeho podobě), tím více klasiky a rustiky. Takže chcete-li, aby váš interiér byl co nejminimalističtější, nebudete používat dřevo žádné. To ale chce málokdo, takže nějaké to dřevo přijde ke slovu téměř vždy.

Okna, dveře, podlahy

Nejjednodušším řešením je zvolit okna, dveře a podlahy v jedné dřevině, popřípadě stejné barvě dřeva. Takovýto postup nahrává spíše klasickým a rustikálním interiérům. Otázkou je, nakolik je toto řešení vhodné pro modernější interiéry. I v nich má dřevo své místo, velmi moderně vypadá například bělený dub. Pokud by ale ve stejné dřevině byla pojednána i podlaha, začne interiér vypadat nudně. Mnohem lépe tu vypadají kombinace dřevěných dveří a nedřevěných dveří a oken, dřevěných oken a dveří a nedřevěné podlahy, dřevěných dveří a podlahy a nedřevěných dveří, dřevěné podlahy a dveří a nedřevěných oken.

Zaměřeno na materiály

Co se funkčnosti a praktičnosti týče, velké oblibě mezi uživateli se těší CPL laminát odolávající vodě i proti mechanickému opotřebení, což z něj dělá ideální materiál pro domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky. Podobné vlastnosti však můžete čekat i od hladké PVC fólie a plastického 3D polypropylenu. Cenově nejdostupnější však je kašírovaná fólie. Pokud nedáte dopustit na přírodní materiály, zřejmě dáte přednost dveřím z masivu či dveřím dýhovaným pokrytým vrstvou přírodního dřeva.

Dveře do klasického interiéru? Jedině dřevěné!

Do klasických a rustikálních interiérů, ale i panelových a řadových domů a kanceláří jsou správnou volbou klasické dřevěné dveře. Nezaměnitelné, kterým se zkrátka hned tak nic nevyrovná. Spolu s dlouhou životností je velkou výhodou dřevěných dveří možnost jejich renovace.

Dveře do stísněných prostor? Posuvné do stavebního pouzdra!

Potýkáte se s nedostatkem prostoru, popřípadě potřebujete šikovně rozdělit místnost? V tom případě pro vás budou vhodné posuvné dveře, které dokážou ušetřit až 1,7 m². Ty se instalují do stavebního pouzdra. Nabízejí se stavební pouzdra do zděných i sádrokartonových příček, kde se dveřní křídla zavírají proti sobě. Dvě dveřní křídla se ale také mohou pohybovat teleskopicky. Jejich užití je možné v novostavbách i v rámci rekonstrukcí. Pouzdro je navíc možné osadit celou řadou příslušenství, které z dveří udělá středobod místnosti.

Interiérové dveře do moderních prostor? Bezfalcové!

Hitem současné doby a častou volbou obyvatel moderních interiérů jsou rovněž bezfalcové dveře, s nimiž jsme se ještě donedávna mohli setkávat pouze v hotelech a stylových komerčních prostorách. Jedná se o dveře bez polodrážky, tedy bez profilované hrany. V praxi to znamená, že dveřní křídlo díky skrytým závěsům po zavření dokonale splyne se zárubní v jedné rovině. Na desetinu milimetru perfektně zapadnou do zárubně a perfektně splynou s okolním prostorem.

Nevšední, atypické a luxusní

Bezfalcové dveře jsou uchyceny vnějšími lomenými panty, popřípadě stylově skrytými panty. To je také důvod, proč je tento typ dveří upřednostňován špičkovými bytovými architekty, interiérovými designéry a designovými fajnšmekry. Typickým příkladem jsou dřevěné dveře (respektive dveře v dřevěném dekoru), které je možné snadno zkombinovat s dřevěným obložením stěn. Výsledek je nevšední, atypický a luxusní. Na zakázku navíc bývá možné objednat si bezfalcové dveře atypické a nadstandardní včetně dveří protipožárních. Ty se však neobejdou bez viditelných dveřních pantů.

Skryté zárubně

Velmi elegantní jsou také skryté zárubně. Na první pohled mají stejnou konstrukci jako klasická dveřní pouzdra. S jedním rozdílem. Jsou totiž bezobložková neboli elegantně skrytá. Co si pod tímto pojmem představit? Tyto dveře jednoduše řečeno co se roviny úhlů týče elegantně splývají se stěnou. Dveřní křídlo je v podstatě neviditelné, do moderních minimalistických interiérů je to v podstatě přímo ideální. Další výhodou skrytých zárubní a bezobložkových neviditelných dveří je absence prahů, což zase jistě ocení například vozíčkáři.

Vybíráme kliky

Nedílnou součástí dveří je také klika. Na trhu jsou k dostání kliky na dveře různých materiálů a designů včetně bohatého dveřního příslušenství, jako jsou zadlabací zámky, vložky do dveří, samozavírače, panty a kukátka. Vězte, že kliky z kvalitních materiálů vám budou sloužit několik desetiletí. Jde-li vám navíc i o design, vybírejte v segmentu luxusní kliky v exkluzivních povrchových úpravách.

Minimalistické a decentní

Minimalisticky a decentně vypadá například hliníkové kování na moderní tenké rozetě v černé barvě. Elegantní je také rozetové interiérové dveřní kování v matné chromové povrchové úpravě. Velmi efektně působí i kliky atypických tvarů. Fantazii se zkrátka meze nekladou.