Na trhu dnes existuje velké množství kávovarů, z nichž je možné vybírat. Ale ještě než začnete uvažovat o značce, je důležité si uvědomit, co vlastně od přístroje očekáváte.

Překapávač – nejjednodušší řešení

Máte-li rádi kávu s jemnou chutí i vůní, pořiďte si překapávač. Pracuje na principu filtrování kávy, takže výsledek je dá se říct „turek bez lógru“. Horká voda pomalu protéká skrze namletou kávu a odkapává do připravené konvice. Výhodou je, že najednou připravíte plnou konvici. Většina modelů má k dispozici tlačítko pro vyhřívání plochy, na které během překapávání stojí konvice, a odnímatelnou nádobu na vodu. A kolik vás to bude stát? Nejlevnější modely překapávačů seženete za cenu několika stokorun. Když si ale připlatíte, bude mít váš pomocník funkce navíc. Překapávač „vyšší třídy“ má například funkci pro volbu síly aroma, můžete předvolit pouze poloviční množství kávy. Konvice v tomto případě není z varného skla, ale ze speciálního termomateriálu.

Káva pod tlakem

Pokud vám však káva připravená v sebelepším překapávači připadá mdlá, promyslete nákup kávovaru na espreso. Na rozdíl od překapávače, tento přístroj pracuje na principu tlaku vodní páry. Jednotlivé přístroje se od sebe liší, vždy je lepší zvolit přístroj s vlastním tlakovým čerpadlem. Pod tlakem pak přes mletou kávu prochází horká voda (při teplotě 88-90 °C), ideálně 25-30 vteřin (při množství nápoje 30 ml). Při koupi tohoto typu kávovaru se soustřeďte zejména na tlak, který je zvolený přístroj schopen vyvinout. Rozhodně by měl patřit do skupiny vysokotlakých přístrojů, které pracují s tlakem 9-19 bar (ideál je 15 bar). Stejně jako u většiny ostatních domácích spotřebičů máme na výběr – chceme přístroj volně stojící, nebo vestavěný? Kávovar na espreso zabírá poměrně velkou plochu, a tak se zabudování jeví jako vhodné řešení. Samostatně stojící přístroj se ale snadno instaluje a obsluhuje, navíc vyjde podstatně levněji než vestavěná verze.

Manuál, nebo automat?

Je možné koupit i ručně ovládaný espresovač, který pracuje na principu páky a manuálního lisu. Jeho ovládání je však náročné v porovnání s automatickým přístrojem, který vše vyřídí stisknutím tlačítka. Některé typy kávovarů mají dokonce vlastní mlýnek. Není samozřejmě problém koupit kávu už namletou, ale espreso připravené z čerstvě umleté zrnkové kávy je přece jenom chutnější, takže se vyplatí ještě nějakou tu korunu investovat navíc. Využít lze také předem připravené porce (kapsle) mleté kávy (POD). Zaručují jednoduchý a komfortní provoz, ale toto řešení je ekonomicky náročnější. Některé přístroje nabízí jak možnost přípravy espresa z mleté kávy, tak pomocí POD. Pokud se rozhodnete pro finančně náročnější kapslový kávovar, přečtěte si více o jeho výhodách v článku Kouzlo kapslových kávovarů.

Pro fajnšmekry

Ti, kteří kávu vaří často a potrpí si i na různé druhy a špičkovou kvalitu, by se měli poohlédnout po přístrojích s dalšími funkcemi. Například parní tryska slouží k přípravě bohaté, našlehané pěny, praktické je také tlačítko pro zastavení překapávání, automatické čištění a proplachování, automatické odvápňování. Perličkou pro náročné je potom vnitřní počítač s časovačem, který majiteli umožní požitek z aroma horké kávy ještě předtím, než ráno vystrčí nos z postele.

Jak vyhrát kávu do kávovaru?

Až si přinesete svůj přístroj domů, můžete si v něm uvařit třeba kávu, kterou vyhrajete ve velké jarní soutěži na webu s příznačným názvem Kafe.cz. Kromě kávy můžete získat další atraktivní ceny – stačí prostudovat pravidla soutěže a pak už jen sbírat kávová zrnka.