Každá správně vybavená kuchyně by měla obsahovat hned několik kuchyňských prkének, která se liší tím, na jaké potraviny se hodí. Pokud ale chcete univerzální variantu, zvolte skleněné kuchyňské prkénko. Dá se snadno omývat a snadno se udržuje. Velkou nevýhodou je však to, že se při jeho užívání rychle tupí nože.

Na přechodnou dobu se hodí také plastové kuchyňské prkénko. To sice není tak tvrdé, takže nedochází k výraznějšímu otupení nožů, ale jeho životnost není tak dlouhá. Ve velkém počtu rýh se totiž mohou usazovat nečistoty a bakterie.

Nejlepší volbou jsou tradiční dřevěná prkénka. Jde o přírodní materiál, který se dokonale hodí do tradičních a rustikálních kuchyní. Pokud jde o hygienu, mohlo by se zdát, že přirozeně strukturovanější a pórovitější povrch dřeva nebude příliš hygienický. Opak je ale pravdou. Nedávné výzkumy ukazují, že na dřevěném prkénku nepřežívají zárodky některých obávaných nemocí tak dlouho, jako například na plastovém prkénku.

S přebíráním pachů a chutí je to ovšem trochu jinak. Dřevo skutečně více „nasává“ tyto vjemy a může je déle držet a snáze předávat jiným potravinám. Týká se to především krájení silně aromatických surovin, jako je třeba česnek. Odstranit z prkénka jeho odér je náročnější než u většiny plastových nebo skleněných prkének.

Zdroj: Youtube

Nevýhodou je také náročnější údržba. Dřevěné prkénko byste neměli mýt v myčce a doporučuje se důkladné, ale šetrnější ošetřování a omývání, případně i občasné napuštění vhodnými oleji. Prkénko ze dřeva také nikdy nenechejte ležet mokré nebo ve vodě. Tím dřevo trpí. Konkrétní odolnost se však odvíjí od výrobní dřeviny.

Hodně doporučované, oblíbené a kvalitní je bukové dřevo. Dubové je sice vysoce odolné s extrémní životností, ale méně „neutrální“. Má tendenci více předávat potravinám pachy a může mít poněkud vyšší sklony černat. Přesto je i dub velmi žádaný, a to zejména díky lepší snášenlivosti vlhkosti. Podobné vlastnosti má například i ořech či třešeň.

Velmi populární jsou pak i prkénka z měkčích dřevin, zejména z lípy či topolu. Jejich výhodou je skvělý pocit při krájení a výrazná šetrnost vůči ostří nože. Za speciální zmínku stojí i bambus. Jde vlastně o trávu, nikoli strom, přesto má materiál vlastnosti dřeva.

Zdroj: jaktovybrat.cz, rankito.cz