Naprostým základem každé kuchyně je tyčový mixér. Pomůže vám s mixováním, drcením a sekáním. Je skladný a připravíte s ním vynikající krémové polévky, omáčky a pyré. Dalším nezbytným pomocníkem v kuchyni bývá ruční šlehač s jednoduchou obsluhou. Hnětení, šlehání, tvoření sněhu z bílků či šlehačka - nic mu nedělá problém. Všechny tyto spotřebiče jsou skvělé z toho důvodu, že je snadno uklidíte a nezaberou příliš místa. Kuchyňský robot ale všechny tyto činnosti hravě zvládne sám. Navíc ho nemusíte držet v ruce a můžete se v klidu věnovat jiné práci. Podle čeho ale vybrat ideální kuchyňský robot?

1. S ramenem, nebo bez?

Většina moderních robotů má sklopné rameno. Velmi snadno se obsluhují, protože jednoduše sklopíte rameno do mísy a necháte přístroj pracovat. Také je mnohem praktičtější na čištění a je multifunkční. Na rameno lze totiž připevnit různé druhy nástavců - od metel na šlehání až po mlýnek na maso. Kuchyňský robot s ramenem je vhodný pro větší rodinu. Oproti tomu kuchyňský robot bez ramene tvoří nádobu s pohyblivou osou, na kterou se připevňují různé nástavce. Zvládne suroviny nasekat, šlehat, mixovat nebo třeba naplátkovat. Lepší modely umí vykouzlit i smoothie.

2. Hleďte na výkon

Výkon je velmi důležitý parametr. Čím vyšší příkon, tím vyšší výkon. Hodnota příkonu má být alespoň 500 W. Od 1000 W a výš už máte velmi dobrý přístroj a pro profesionální využití je vhodný přístroj s příkonem kolem 1400 W.

3. Počet rychlostí

Každá surovina vyžaduje odlišné otáčky, a proto mají kuchyňské roboty různý počet rychlostí. Cenově dostupnější varianty mají 3-4 rychlosti. Dražší modely se chlubí klidně i 8 rychlostmi. Některé jsou dokonce opatřeny pulzním spínačem, který využijete při krátkodobém maximálním výkonu. Ovládat robot jde obvykle pomocí klasického knoflíku na otáčení nebo páčky. Otáčení knoflíkem je však mnohem příjemnější, plynulejší a šetrnější k motoru přístroje.

4. Objem nádoby

Pro domácnost s menším počtem strávníků bohatě postačí nádoba s objemem 4 až 5 litrů. Pro ty početnější se hodí spíše 7litrové nádoby. Z materiálů u misek volte ideálně nerez nebo kov, které jsou odolnější než skleněné či plastové varianty.

5. Systém míchání

Dalším důležitým parametrem při výběru robota je systém míchání. Všechny roboty mají středové míchání, které rotuje kolem své osy. Ingredience ale nemusí být dokonale promíchané. Praktičtější je planetární systém míchání, kdy se nástavce v elipsové dráze otáčí podél okrajů mísy a kolem své osy.

Zdroj: Homeincube.cz, Datart.cz