Při výběru dřezové vodovodní baterie nás obvykle jako první zajímá design a cena. Na mysli bychom však měli mít i praktičnost ovládání, odolnost povrchu, životnost materiálu, umístění baterie a celkový uživatelský komfort.

Podívejte se, jak se vyměňuje kuchyňský dřez a baterie:

Zdroj: Youtube

Typy dřezových baterií

Baterie nástěnné jsou umístěny na zdi, tedy kotvené na zdi. A právě ve zdi jsou napojené na rozvody vody, které jsou ve stěně vedené. Dříve šlo o tradiční řešení, tyto baterie umožňují větší prostor mezi dřezem a baterií. Pohodlně proto opláchnete i větší hrnce. Důležitá je u těchto baterií rozteč, která musí odpovídat vzdálenosti vývodů studené a teplé vody. Rozteč je obvykle 100 mm nebo 150 mm.

Baterie stojánkové se nachází často v kuchyních navržených na zakázku. Mezi kuchyňskými bateriemi jde o tradiční řešení a vlastně je problém najít v nabídce dřez, který by nenabízel možnost uchycení stojánkové baterie. Tyto baterie se umisťují buďto přímo na kuchyňskou linku, anebo právě na dřez, což je praktičtější řešení. Kolem baterie pak totiž nemusíte neustále utírat vodu a pracovní deska se nepoškozuje.

Baterie podomítkové nabízí luxusní a přitom minimalistický vzhled. Část baterie je totiž ukryta právě pod omítkou a vidět je pouze výtok vody a kohoutek nebo páka. Snadnější je i jejich údržba. Složitější ale bývá samotná montáž této baterie, protože je třeba v omítce ukrýt i podomítkové těleso s přívodem vody. Právě na něj je třeba baterii umístit. Navíc jsou tyto baterie dražší.

Povrch baterií, umístění a velikost

Tradiční řešení představují chromové a nerezové baterie, pořídit si však lze i mosaz a bronz. Pro keramický dřez jsou pak ideální baterie keramické, ale baterie může být i granitová. Baterie jsou vyráběné v různých tvarech a barvách, snadno je proto sladíte s barevným laděním kuchyně, nejen materiálovým složením a tvarem dřezu.

Pro kuchyňské dřezy jsou vhodnější větší baterie, které usnadňují manipulaci a nabízejí větší prostor. Před koupí baterie je ale třeba vše řádně přeměřit, aby se vám používala pohodlně. Baterii nesmí nic omezovat, zásadní jsou přitom dispozice kuchyňské linky. A pokud není zbytí, lze si pořídit i baterii sklopnou.

Praktické funkce dřezových baterií

Zajímavou funkcí jsou kuchyňské baterie s ohřevem. Ty se hodí pro občasně navštěvované rekreační objekty. Tyto baterie nahradí velký průtokový ohřívač vody, vodu přitom ohřejí během několika vteřin. Hodí se i pro domácnosti s příliš malým bojlerem.

Zcela geniálním řešením jsou vytahovací dřezové baterie se sprchou, které se běžně používají v kuchyních restaurací. Usnadní mytí nádobí, oplachování zeleniny, umožní napuštění vody do hůře přístupných nádob a přitom při mytí šetří spoustu vody. Oblíbené jsou také baterie filtrační, které vodu filtrují, aby ji bylo možné použít rovnou k pití bez další úpravy.

Zdroj: vodovo.cz, ceskestavby.cz