Když si domů přinesete čerstvě narozené miminko, kromě vaší náruče je nejčastěji v kontaktu s matrací v dětské postýlce. Proto je třeba dbát mimo jiné na materiál, ze kterého je matrace vyrobena.

Jaké materiály jsou nejvhodnější

Matrace do dětských postýlek se vyrábí z mnoha materiálů. Nejčastěji se setkáte s molitanovými, latexovými a kokosovými matracemi či jejich kombinacemi. Matrace z latexové pěny jsou středně tvrdé, ale pružné. Latexová pěna je navíc elastická a po stlačení se rychle vrátí do své původní polohy. Matrace z kokosového vlákna jsou zase vzdušné a pyšní se skvělými tepelně izolačními vlastnostmi. Pokud zvolíte kombinaci kokosového vlákna s latexovou pěnou, získáte tak matraci s protialergickými schopnostmi.

Dejte si pozor, abyste zvolili vhodnou tvrdost matrace. Do příliš měkké matrace se miminko zaboří a může se tak jeho páteř deformovat. Pokud bude matrace naopak příliš tvrdá, dítě si nedokáže udržet přirozený tvar páteře.

Při výběru hleďte také na materiál potahu. Ten musí být snímatelný a pratelný. Pro ty nejmenší děti pořiďte také ochranu matrace před počůráváním. To může být například speciální chránič nebo nepromokavá slída. Pokud používáte monitor dechu, nezapomeňte se ujistit, že je na toto zařízení matrace vhodná.

Rozměry matrace do dětské postýlky

Matrace do dětské postýlky musí přesně zapadnout. Nikde nesmí vzniknout volný prostor, aby se dítě neporanilo. Vhodný rozměr matrace poznáte tak, že mezi postýlku a matraci zastrčíte dva prsty. Pokud se tam vejdou, velikost matrace je špatná. Pokud má postýlka rozměr 120 x 60 cm, pořiďte matraci o stejné velikosti.

Jak vybrat matraci do dětské postýlky

Při výběru matrace myslete i na její výšku. Ta by měla být kolem 6 až 10 cm. Na výšku matrace myslete i v případě, že používáte monitor dechu. U některých monitorů dechu se musíte omezit na výšku matrace max. 10 cm.

Zdroj: Cestakbydleni.cz, Loznice.cz