Výběr správné motyky může být relativně náročný úkol, zejména pokud nevíte, na co se při výběru zaměřit. V tomto článku si vysvětlíme, z čeho se motyka skládá a jaké všechny typy na trhu najdete. Takže pokud kupujete novou motyku a potřebujete radu, jakou vybrat, jste na správném místě.

10 nejlepších motyk! Podívejte se na recenze!

Zdroj: Youtube

Z čeho se skládá motyka?

Klasická motyka se skládá z násady a čepele (pracovní část) a někdy také z madla. Čepele mají různé tvary a typy. Mohou být kovové potřené barvou, ale nerezové čepele jsou praktičtější, protože vám nezrezavějí ani při práci s vlhkou či mokrou půdou. Na trhu najdete různé tvary a velikosti čepelí, takže si můžete vybrat tu, která vám bude sedět.

A co se týče násad, nejčastěji jsou ze dřeva, což je pěkné, můžete si vybrat i z odolnějších materiálů, jako jsou jasan, habr, akát nebo buk. Ale i tak to má nějaká úskalí. Pro ty, kteří hledají bezúdržbovou variantu, jsou spíše vhodné kovové násady, které jsou odolnější a lehce očistitelné.

Násady pak mají i různé délky. Ta by měla korespondovat s vaší výškou a účelem. Vybrat si můžete z krátkých nebo dlouhých verzí, případně teleskopických.

Základní motyky: okopávačky, srdcovky a plecí

  • Okopávačky jsou klasické motyky s delší násadou a těžším závažím, které se hodí pro přehazování kompostu, odstraňování kořenů náletových keřů nebo plení vyššího plevele.
  • Srdcovky mají tvar srdce a jsou vhodné pro výsadbu brambor, okopávání drobné zeleniny a ovoce, nebo pro práci s trvalkami.
  • Plecí motyčky s krátkou rukojetí jsou ideální pro obdělávání menších záhonů, když klečíte, sedíte nebo dřepíte.

Jaké další typy motyk znáte?

A to není všechno! Určitě vás překvapíme, kolik dalších typů motyk existuje! Třeba tzv. motyky na brambory - ty mají zvláštní zakončení, které připomíná drobnější hrábě, a usnadňují tak práci při sklizni brambor. Nebo motyka na sázení stromků, která má tvar, který zjednodušuje a urychluje tvorbu jam pro výsadbu nových stromků, a je obzvláště užitečná pro lesníky.

Hodit se může i kypřič půdy a to, jak už název napovídá, hlavně pro prokypřování půdy bez poškození kořenů rostlinek. Pokud vás trápí plevel, pak vám jistě pomůže vytrhávač plevele a odstraňovač plevele z dlažby. Trápí vás plevel ve spárách v dlažbě na chodníku, terase nebo příjezdové cestě? Už nemusí!

Neobvyklé, ale užitečné motyky: motykosekera, lesnická nebo trojzubá motyka

Motykosekera je kombinací motyky a sekery, což ji činí ideálním nástrojem pro prorostlou vegetaci s odolnými kořeny, které potřebujete přeseknout a následně vykopat. Lesnická motyka zase kombinuje motyku a krumpáč, a je tak nejčastěji využívána lesníky při zalesňování, ale může posloužit i na zahrádce při hrubších pracích. Trojzubá motyka je zase ideální pro plení a kypření. Díky svým třem zubům umožňuje rychle a efektivně sbírat plevel i s kořeny z půdy.

Ať už jste začátečník, nebo zkušený zahrádkář, věříme, že v našem přehledu motyk jste našli něco, co vám usnadní práci. Každá z těchto motyk má své výhody a specifické účely, proto se nebojte experimentovat a vyzkoušet nové nástroje, které vám pomohou udržet zahradu v perfektním stavu.

Tak už víte, jak si vybrat?

Zdroj: covybrat.cz, gardenersworld.com, gardeningknowhow.com