Než se pustíte do výběru odšťavňovače, zamyslete se nad svými požadavky. Promyslete si, jaké druhy ovoce a zeleniny budete nejčastěji odšťavňovat. Dále také, zda budete pít šťávu ihned, nebo průběžně celý den. Důležitou otázkou je také, zda preferujete spíše vodové šťávy, nebo dáváte přednost hustším šťávám s kousky. Vybírejte odšťavňovač také podle toho, jaké množství šťávy plánujete připravovat.

Existují tři základní typy odšťavňovačů:

  • odšťavňovače odstředivé,
  • odšťavňovače šnekové,
  • odšťavňovače mechanické.

Odstředivý odšťavňovač

Odstředivé odšťavňovače jsou velmi oblíbené v různých stravovacích zařízeních či fresh barech, kde je zapotřebí nápoj rychle naservírovat. Nedocenitelný je také pro zaneprázdněné lidi a velké rodiny, kde čas hraje hlavní roli.

Odstředivé odšťavňovače produkují šťávu vhodnou pro okamžitou spotřebu, protože šťáva rychle oxiduje. Mezi nevýhody patří hlučnost, vyšší náročnost na spotřebu energie a horší čištění. Na druhou stranu jsou ale cenově dostupnější než ostatní druhy.

Šnekový odšťavňovač

Šnekový odšťavňovač je pravým opakem toho, čím je odšťavňovač odstředivý. Při zpracování šťávy si dává na čas. Oproti odstředivému odšťavňovači je o poznání pomalejší, namísto otočných nožů suroviny rozmělňuje za pomoci otočného šneku a šťávu protlačuje sítem do připravené nádoby.

Jsou tiché, úsporné a šetrné k surovině (vitaminy a enzymy se tedy ze šťávy jen tak neztratí). U šnekového odšťavňovače také můžete měnit sítka, díky nimž dostanete šťávu různé konzistence. Na některých typech lze také připravit těstoviny, ořechová másla, sorbet, umlít kávu, a dokonce i maso. Bývají ale dražší než odstředivé odšťavňovače.

Zdroj: Youtube

Mechanický šnekový odšťavňovač

Abyste si mohli připravit šťávu v mechanickém odšťavňovači, musíte vynaložit značné úsilí. Otáčíte totiž kličkou. Výtěžnost mechanických odšťavňovačů není tak dobrá, ale na druhou stranu získáte stejně kvalitní šťávu jako z ostatních nízkootáčkových odšťavňovačů. Tento typ odšťavňovače je nejlevnější a hodí se pro uživatele, kteří si šťávu chtějí připravovat jednou za čas.

Podle čeho vybírat

Dostat z odšťavňované suroviny maximum šťávy je jedním z hlavních parametrů při výběru nového odšťavňovače. V tomto ohledu se dá řídit jednoduchým pravidlem: čím méně otáček, tím bývá vyšší výtěžnost a kvalita šťávy.

S výtěžností jde ruku v ruce i kvalita šťávy. Protože je odstředivý odšťavňovač rychlý jako blesk, při odšťavňování vytváří teplo. To ale nesvědčí šťávě, která se tím tak mírně zahřívá, čímž může dojít k znehodnocení některých vitaminů a enzymů. Šťáva z odstředivých odšťavňovačů není tak chuťově plná jako šťáva ze šnekových odšťavňovačů, je mírně vodovější a našlehaná.

Zdroj: alza.cz, eujuicers.cz