Výběr vhodného osvětlení není důležitý jen v interiéru, ale také v exteriéru. Obzvlášť pak na terase, kde budete s velkou pravděpodobností trávit všechny letní večery a spoustu jarních odpolední. A kdy jindy než před tím, než se oteplí, byste měli své terase věnovat dostatek pozornosti? Na jaře vás pak nic nepřekvapí.

Osvětlete všechna místa, kde se budete zdržovat

Při osvětlování terasy je třeba brát v potaz její rozvržení a dispozici. Je třeba osvětlit všechna frekventovaná místa – křesílka, lavičky, houpačku (nikdo nechce sedět ve tmě, zatímco prázdná místa budou zářit). Naopak kouty, kam se nikdy nedíváte, výrazné osvětlení nepotřebují.

U posezení volte žluté světlo

Místa, kde budete sedět, byste měli osvětlit tak, aby to bylo příjemné pro oči. Vhodné je žluté a teplé světlo, díky kterému uvidíte, ale nebude vás oslňovat.

Myslete také na světla kolem terasy

Osvětlit je třeba také trasy, kudy budete často chodit. Typicky cesta do domu a ven, průchod na zahradu, okolí posezení. Nikdo nechce při opouštění terasy přijít k úrazu vlivem špatného osvětlení.

Kde můžete svítidla na terase umístit?

Terasu lze ohraničit zemními venkovními svítidly v každém rohu, vymezíte tak prostor terasy. V případě zastřešené terasy oceníte také venkovní stropní osvětlení. Otázkou preferencí jsou pak různé světelné řetězy, LED pásky, ale i lucerničky, které udělají vaši terasu romantickým místem.

Když osvětlíte terasu samotnou, je na čase věnovat pozornost osvětlení posezení – ideální jsou stojací zahradní lampy, ale i LED pásky umístěné pod zahradní nábytek.

Náš tip pro vás: Pokud milujete hořící svíčky, ale nechcete se pouštět do jejich zapalování venku, můžete je nahradit alternativou v podobě LED svíček, které jsou na první pohled k nerozeznání od těch opravdových.

Zdroj: esvetlo.cz, hornbach.cz