Je to důležitý kus interiéru, který dotváří domov. Investice, které do ní vložíme se pak odráží na kvalitě a tím pádem na výdrži. Levnou pohovku často musíme za pár let aktivního užívání vyměnit. A jak by měla vypadat sedací souprava, která to s námi vydrží co nejdéle? Při výběru je dobré si odpovědět na 5 základních otázek.

1. Tvar

Než si zcela ujasníte, jaký by měla mít vaše pohovka tvar, zamyslete se nad velikostí místnosti, kde bude stát, dále i nad funkčností, kterou bude pohovka vykonávat. Do dětského pokoje, na občasné přespání kamarádů, stačí něco skladnějšího, ale praktického. Do haly nebo předsíně zrovna tak.

Pokud máte místa dostatek a toužíte po vícemístném prostoru na sezení, vybírat můžete rovnou z těch největších, pětimístných sedacích souprav. Nebo kombinujte. Dva dvoumístné gauče, když se chcete vyhnout hádkám, kdo kde sedí a leží. Rohová rozkládací sedací souprava a k ní v podobném designu křeslo.

  • Chodí k vám návštěvy, které tu a tam zůstanou i přes noc? Zapátrejte v sekci rozkládací pohovky a gauče. Vyplatí se to. Možností je mnoho.
  • Rádi občas nábytek přeskládáte? Variabilní pohovka by mohla být to, co hledáte. Pokud vám přestane vyhovovat pravý roh a sedací souprava si bude žádat nové místo v obýváku, snadno roh přeměníte vlevo.

2. Rozměr

Důležité kritérium pro výběr velikosti vašeho nového gauče je prostor, kam jej chcete umístit. I když toužíte po velkém sedacím prostoru, do malého bytu se vám rohová pohovka tvarem do U bude skládat špatně. Možná ji tam vpasujete, ale překážková dráha, kterou pak budete pravidelně absolvovat cestou do kuchyně, by vás velmi brzy přestala bavit. Proto buďte při měření důslední. Však znáte to přísloví „dvakrát měř, jednou řež“.

Zkoušejte a pasujte, použijte třeba listy z novin a rozměr i tvar pohovky si na místo určení nejdřív poskládejte. Vejde se? Skvělé, máte vyhráno.

Tip: Vždy přidejte k pohovce ještě pár desítek centimetrů navíc, ať kolem ní pohodlně procházíte.

3. Potah

Opět se vracíme k otázce, kdo a jak často bude pohovku využívat. Máte doma čtyřnohé mazlíčky? Myslete i na ně. Ať chcete nebo ne, bude je váš gauč zajímat. Investovat do pohovky s kvalitním, pevným potahem je zde více než vhodné. Totéž platí, pokud máte menší děti. Sedací souprava se při hrách bude stávat jejich ostrovem, trampolínou, pirátskou lodí, kinem a nejspíš i jídelnou. Zde proto myslete na praktičnost, aby se potah dal dobře čistit. Tmavší barvy navíc lépe pomohou skrýt případné nečistoty.

Pokud víte, že pohovku nebudete používat jako přechodné bydliště, můžete zvolit i jemnější látku potahu. Velmi elegantně pak působí stále moderní kožené pohovky, které jsou sice svojí pořizovací cenou nákladnější, ale vrátí vám to dlouhou životností.

4. Design/styl

Pokud si právě nezařizujete svůj první byt, jistě má váš domov již nějaký styl a vy víte, v čem se cítíte dobře a co vám nejvíce vyhovuje. Nebo svůj styl pořád hledáte a nová sedací souprava je skvělá příležitost jej dotvořit.

V posledních letech je velmi oblíbený nábytek ve skandinávském hygge stylu. Pohovky na nožičkách, většinou ve světlých, zemitých barvách, které krásně provzdušní a opticky zvětší menší místnosti.

Moderní interiér si žádá moderní pohovku? Pokud vás baví minimalismus, rovné hrany, praktičnost, je tohle přesně to, co potřebujete. Pohovka, která skvěle zapadne skoro všude. Nebo raději elegantní sametový glamour? Industriální, retro, romantická, rustikální. Jaká to bude?

5. Materiál

Textil, nebo kůže? Výběr materiálu je v otázce dlouhodobého užívání sedacích souprav i křesel velmi důležitý. V podstatě platí, že jak kvalitní materiál potahu si vyberete, tak dlouho vám vydrží.

  • Polyester se se svojí snadnou údržbou a dlouhou výdrží hodí do rodiny, kde je sedací souprava využívána často.
  • Bavlna je velmi příjemná na dotek, ale časem ztrácí na kráse.
  • Vlna je ideální volbou pro ekologicky smýšlející, navíc skvěle odolná proti nečistotám.
  • Len láká na příjemný dotek, avšak jeho pořizovací cena je vyšší.
  • Pokud stále pomrkáváte po v každé době moderní kožené pohovce, budete muset sice investovat nějakou tu tisícikorunu navíc, ale zato vám bude dobře sloužit dlouhá léta a její údržba je velmi snadná.

Stále nemáte jasno? Více o tématu čtěte také v našem průvodci Jak vybrat pohovku.