Princip protiproudu je jednoduchý: voda je poháněna přes čerpadlo do trysek, které ji následně chrlí proti plavci. Záleží na síle výkonu, zda vám protiproud zcela znemožní pohyb kupředu a donutí vás plavat stále na jednom místě, nebo bude jen zpestřením vodních radovánek, do nichž se mohou zapojit i děti.

Nejsilnější protiproudy s průtokem nad 100 m³/hod. jsou vhodné pro profesionální plavce, k rekreačnímu a kondičnímu plavání postačí průtok mezi 50 m³/hod. a 70 m³/hod. Slabší výkony jsou pak určeny pro děti a malé nadzemní bazény.

Abyste původního účelu protiproudu využili na maximum, vyplatí se vám pořídit si ho už při výstavbě bazénu. Se silným zabudovaným protiproudem totiž můžete mít bazén menší velikosti, než jakou jste původně zamýšleli, a ušetříte tak místo i celkové náklady.

Naproti tomu závěsné protiproudy se instalují do bazénů už zbudovaných, dokonce je můžete využít i v bazénech nadzemních. Pozor ale, silnější výkony vyžadují minimální délku či průměr bazénu 5 m, do menších nadzemních bazénků musíte volit menší průtok. Představa, že si díky protiproudu zaplavete v třímetrovém brouzdališti jako profesionální sportovec, je bohužel lichá.

Slabý protiproud do malého bazénu přesto nemusí znamenat vyhozené peníze, pokud ho pojmete jako atrakci pro rodinu a dovádění s dětmi. Kdo má opravdu malý bazén a jde mu skutečně o plavání, může namísto protiproudu využít starý trik za pár korun: stačí, když se přivážete na gumu o síle aspoň 8 mm, kterou připevníte na vyšší pevný bod vně bazénu, a plavete. Guma vás nepustí dál než jedno tempo, a umožní až nečekaně náročnou kondiční rozcvičku.