V současnosti koupíte na trhu nepřeberné množství materiálů i vzorů povlečení. Vybírat můžete z hedvábného, bavlněného, krepového, flanelového a dalších materiálů. Vždy je však dobré nekupovat zboží jen podle toho, jaký vzor se vám právě líbí. Důležitou roli při výběru by mělo hrát například to, v jakém ročním období budete povlečení využívat, zda jste spíše teplokrevný typ, nebo naopak zimomřivý, ale také jaké barevné kombinace na vás působí dobře.

Jaký materiál zvolit?

Při výběru materiálu příliš neexperimentujte, ale spíše volte jistotu. Pokud je vám často zima, skvělou službu vám udělá povlečení z bavlny, protože v zimě dobře udržuje teplo, a naopak v létě díky dobré prodyšnosti umožňuje cirkulaci vzduchu, a proto se v bavlněném povlečení zbytečně nepotíte.

Inspirujte se novou limitovanou edicí povlečení spolenosti Matějovský na motivy kolekce ELEMENTS uznávané módní návrhářky Blanky Matragi. Sama umělkyně tuto kolekci charakterizuje jako oslavu života a návrat ke kořenům. Elegantní, ale přesto velmi odvážné a promyšlené motivy vyzařují autorské inovační nápady a na první pohled zaujmou optickými iluzionistickými prvky.

Povlečení je dodáváno zabalené v luxusní dárkové krabičce.

Povlečení v provedení luxusního bavlněného saténu je tištěno nejmodernějším digitálním tiskem, který zajišťuje věrný detail přesně dle autorčina záměru. Motiv je z obou stran stejný jako na fotografii, vše je opatřeno komfortním zipovým uzávěrem.

V zimě se určitě dobře hodí i povlečení z flanelu nebo krepu, lněné nebo bambusové. Naopak v létě mnoho lidí rádo využívá povlečení z hedvábí (nebo kombinaci hedvábí a bavlny) a chcete-li si dopřát luxus a lehkost, pak určitě sáhněte po saténu.

Pozor dávejte také při údržbě povlečení. Perte jej jenom na teplotu udanou na látce, jinak se materiál i barvy rychle zničí. Také opatrně se žehlením, rozhodně doporučujeme žehlit jej pouze na rubu látky. Naopak se nemusíte obávat použití aviváže. Ta dodá ložnímu povlečení měkkost a vzdušnost. Avšak používejte ji s mírou, některým lidem může přílišná vůně způsobovat nevolnost nebo bolesti hlavy.

Nezapomeňte na rozměry a gramáž

Před samotnou koupí povlečení si dobře ověřte, jaké rozměry potřebujete. Standardní velikost polštářů je 70 x 90 cm a přikrývek 140 x 200 cm. Můžete ovšem sehnat i prodlouženou velikost přikrývek 140 x 220 cm, nebo naopak menší polštáře 50 x 70 cm. Koupit se dají i francouzské přikrývky 200 x 220 cm, proto se opravdu vyplatí změřit si ložní prádlo, které máte doma, aby se vám do povlečení vešlo nebo aby v něm zbytečně neplandalo.

Co se týče gramáže materiálu, platí, že ta je dána hustotou tkaní látky a jemností a pevností dané příze. Většinou jemnější látky mají menší srážlivost a jsou příjemnější na dotek než příliš pevné látky s velkou gramáží.

Jaké barvy zvolit?

Vždycky se řiďte tím, které barvy vám vyhovují. Mezi teplé barvy patří oranžová, žlutá, červená, krémová či hnědá. Ke studeným barvám řadíme zelenou, modrou, růžovou a fialovou. Takže pokud patříte k těm, kterým je stále zima, modré povlečení asi nebude tou nejlepší volbou. Pokud máte ložnici v jemných barvách, nemusíte se bát trochu se odvázat a dovolit si extravagantní vzor nebo sytější barevný odstín povlečení. Kombinaci barev a vzorů volte podle svého vkusu, nálady, a aby celkově doplňovala interiér.

Pro děti se nebojte použít pohádkové motivy nebo motivy z jejich oblíbených filmů a seriálů. Ovšem pozor, nic se nemá přehánět. Může se stát, že váš malý syn, který normálně miluje Spider-Mana nebo Batmana, se v noci probudí v tmavém povlečení se strašidelnou maskou a dostane strach. Takže určitě své dítě k volbě povlečení přizvěte. Je přece důležité, aby se v něm také cítilo dobře.