Před výběrem tapety do kuchyně si nejprve zodpovězte několik zásadních otázek - jaký podklad budete tapetovat, jaké vlastnosti od tapety na zeď požadujete, zda má být omyvatelná nebo voděodolná.

Výběr tapety podle podkladu

Tapety se dají aplikovat na většinu povrchů. Důležité je ale znát jeho savost. Nesavý podklad je například povrch z umakartu, skla nebo různé pevné desky. Tyto typy povrchů stačí před tapetováním očistit a odmastit. Mezi savé materiály patří sádrokartonová deska nebo omítka. Před tapetováním je tedy potřeba nanést na zeď penetraci a nechat ji uschnout nejméně 6 hodin.

Výběr tapety podle vlastností

Do kuchyně se nejvíce hodí tapety voděodolné, snadno omyvatelné a mechanicky odolné. Díky těmto vlastnostem se stanou vhodnou náhradou klasických obkladů a vy je nebudete muset po pár měsících měnit za nové.

Nejlépe tyto požadavky splňují vinylové tapety. Ty se nejvíce hodí instalovat přímo za kuchyňskou linku. Získáte tak nejen designový, ale také funkční prvek odolný vůči vodě, páře a mastnotě. V případě znečištění je stačí otřít vlhkou houbou namočenou do vodního roztoku s pár kapkami jaru.

Pokud však chcete tapetovat zeď, která není v bezprostřední blízkosti kuchyňské linky, skvěle poslouží i vliesové tapety. Jsou mechanicky odolné a snadno se udržují. Navíc vás potěší svou jednoduchou instalací a následným odstraněním, po kterém je zeď ihned připravená na další tapetování.

Výběr tapety podle velikosti místnosti

​​Vhodnou kombinací barev a vzorů lehce docílíte toho, že i malá kuchyň prokoukne, a naopak prostorná místnost bude působit útulněji. Stačí si jen pamatovat, že světlé barvy a jednodušší vzory prostor opticky zvětšují, zatímco tapety v tmavém provedení, s výraznými motivy ho pocitově zmenšují.

Zdroj: postershop.cz, ireceptar.cz