Při koupi nové televize je třeba se nejprve rozhodnout pro velikost obrazovky, což vychází nejen z obsahu peněženky. Zásadní je vzdálenost, která vás jako diváka bude od televize dělit. Vzdálenost, odkud obrazovku sledujete, by měla být 2,3 až 3násobkem úhlopříčky.

A pokud vás zajímá, zda je pro hráče lepší monitor, nebo televizor, klikněte na video:

Zdroj: Youtube

Zmatek zkratek

Pak se ponořte do celé řady pro laika zavádějících zkratek. Jde o výrazy LCD a proti nim stojící LED, OLED či QLED charakterizující principy zobrazovače. Panely s tekutými krystaly LCD jsou technologií, která potřebuje k vyvolání obrazu obrazovkový panel zezadu prosvětlit. Její předností je relativní jednoduchost, a tím nízké náklady výroby. Je však obtížnější dosáhnout přesného podání barev a jasu, černá místa mohou být na obrazovce spíše tmavě šedá.

Druhá z uvedených technologií, tedy LED, je neoficiálním nástupcem už zaniklých plazmových obrazovek vyhlášených kvalitním barevným podáním včetně hloubky tmavých odstínů a černé barvy. OLED obrazovky podobně jako plazmové předchůdkyně nepotřebují přídavné prosvětlení ze zadní strany, obraz tvoří samostatně svítícími prvky. Zejména milovníci filmů by tak měli mít už jasno. Zvlášť když poslední dobou výrobci nabízejí přístroje, u nichž se jim podařilo navýšit jas obrazovky, takže je srovnatelný s LCD panely. OLED displeje mají dostatečně krátkou dobu odezvy (zhasínání a rozsvěcení obrazových bodů), těží z vynikajícího kontrastu (kdy se jas bodů řídí nezávisle) a nezklamou energetickou náročností.

Kvalitní zobrazení

Následně přichází na řadu Full HD, Ultra HD, 4K či 8K, tedy charakteristika znamenající počet bodů na centimetr čtvereční a z toho vyplývající kvalita zobrazení. Dřívější běžné Full HD zobrazovače s 1920 x 1080 obrazovými body byly prakticky převálcovány panely s označením 4K. Počet obrazových bodů mají čtyřnásobný, což si lze představit jako čtyři Full HD obrazovky složené do jedné. Podobné rozlišení přesně odpovídá parametrům obrazu hollywoodských filmů na HD Blu-ray discích nebo také nejvyšší kvalitě vysílání různých streamovacích služeb.

Na konci pomyslné řady stojí modely televizí 8K přinášející více než 33 milionů bodů, jež uspokojí ty nejnáročnější diváky. Toto rozlišení však vynikne především na velké až obří uhlopříčce, jinde může obraz působit kostrbatě. K tomu se přidává HDR, tedy tzv. vysoký dynamický rozsah – elektronické srovnávání jasu a kontrastu přesvětlených, či naopak hodně tmavých bodů, a mnohé další, především softwarové vychytávky.

Moc velké reproduktory

Setkat se lze s ozvučením Dolby Vision či filmovým systémem Dolby Atmos rozechvívajícím obývající pokoje svým zvukovým projevem. Křišťálově čistý zvuk totiž u televizí značně pokulhává za dokonalým obrazem. Do pár centimetrů tloušťky obrazovky prostě nelze umístit prostorově mnohem náročnější reproduktory.

Pokud to se zábavou doma myslíte vážně, musí televizor dříve či později doplnit tzv. Soundbar, box připomínající tlustou bagetu, který se zavěšuje podélně pod obrazovku. Ve svém těle skrývá celou řadu reproduktorů, které v porovnání s jedním velkým pálí zvuky napravo i nalevo ve výškách sopránu, altu a hlavně barytonu. Další krabice zvaná subwoofer s basovými zářiči dokáže svými nízkými frekvencemi rozpohybovat i menší knihy odpočívající v knihovně a vytvořit všeobjímající prostorový zážitek.

Kouzlo designu

Všechna zmiňovaná písmena a zkratky jsou opravdu důležité, protože vysvětlují, co lze od televize očekávat. Přesto se při konečném výběru většina lidí rozhoduje především podle dvou parametrů: ceny a designu. V tom druhém hrají prim materiály jako leštěný hliník, nerez či matné sklo.

Televize jsou pochopitelně omezeny obdélníkovým tvarem. Budoucnost sice může mít podobu flexibilních panelů, ale „rolovací telky“ zatím v nabídce nejsou. O to častěji se objevují ty, které evokují umělecké obrazy ohraničené miniaturním rámem či nenápadně splývají s interiérem tak jako stále oblíbenější zapuštěné (neviditelné) zárubně. Navíc, jak potvrzují nezávislé výzkumy a prodeje jednotlivých značek, Češi opravdu nakupují designové televize.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 2/2023.